Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дузпи донесоха Купата на Лигата на Ливърпул

Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден девети път. Мърсисайсци спечелиха след дузпи, след като срещата завърши 0:0 в редовното време и след продължения. Двата отбора си изпълниха по 11 дузпи, като се стигна до вратарите. Келъхър отбеляза за "червените", а Кепа, който се появи като резерва за дузпите, пропусна.

Феновете, изпълнили "Уембли", показаха огромната си подкрепа към Украйна за случващото се в страната. Преди началото на двубоя и двата отбора също се присъединиха към призива за мир.


85 512 зрители на Уембли видяха как в 119-ата минута Томас Тухел пусна в игра Кепа Арисабалага, който замени Менди с идеята да спаява дузпи. Двата отбора изпълниха общо 22 дузпи, а Кепа не само не успя да хване нито една от 11-те дузпи, които футболистите на Ливърпул биха, а сам изпусна последният удар, пращайки топката сред феновете на Ливърпул и донасяйки трофея на съперника.

Ливърпул понесе удар още преди началото на мача, като стана ясно, че Тиаго Алкантара няма да може да вземе участие в мача. Той получи травма по време на загрявката и бе заменен сред стартовите 11 от Наби Кейта.

Двата отбора се захапаха още в началото на двубоя. Кристиан Пулишич още в 5-ата минута имаше добра възможност за гол. Кай Хаверц подаде към Аспиликуета, който изведе Пулишич сам срещу вратаря, но Келъхър успя да спаси.

Мърсисайци създадоха първото голово положение в 12-ата минута. Тогава Мане стреля, но Тиаго Силва успя да блокира шута му.

Последва добър шанс за Маунт, но и неговият шут не намери целта.

В 18-ата минута Тренд Александър-Арнолд намери Мане, но ударът му с глава бе разочароващ.

С течение на мача „червените“ наложиха по-добро темпо и притиснаха своя съперник. В 30-ата минута те създадоха и една от най-добрите голови възможности през първото полувреме. Кейта отправи удар към долния десен ъгъл на Менди. Вратарят го отрази, а след това се справи и при добавката на Мане.

Лондончани започнаха по-добре второто полувреме. Първо центриране на Хаверц не бе засечено от негов съотборник, а в 50-ата минута Мейсън Маунт направи още по-сериозен пропуск. Той се озова зад защитата, след пас на Харевц, но нацели гредата.


След това положение Ливърпул започна отново да контролира по-сериозно ситуацията, но положения имаше и пред двамата вратари

В 65-ата минута Челси загуби топката в много опасна зона, а Садио Мане изведе Мохамед Салах сам срещу Менди, египтянинът го прехвърли, но Тиаго Силва изби от голлинията.

В 68-ата минута дойде и една от най-интересните ситуации в мача. Ливърпул вкара гол, който обаче не бе зачетен. След центриране от пряк свободен удар Садио Мане свали топката в наказателното поле и Жоел Матип с глава я изпрати във вратата.

Реферите обаче разгледаха ситуацията с ВАР. Оказа се, че при центрирането Върджил ван Дайк е бил в положение на засада. Защитникът е играе с топката, но блокира Рийс Джеймс, с което влияе на играта и засадата бе отсъдена.

В 78-ата минута Челси също вкара гол. Кай Хаверц насочи топката в мрежата, но се оказа, че Тимо Вернер е в положение на засада.

Заключителните 10 минути на редовното време минаха по-скоро под диктовката на Ливърпул. Няколко мелета и чисти положения. В 86-ата минута Луис Диас се озова сам срещу Едуард Менди, който обаче реагира блестящо и изби в ъглов удар.

В 90-ата минута Менди направи още едно брилянтно спасяване след удар с глава на Върджил ван Дайк. Топката се озова у Салах. който също стреля, топката се удари в ръката на защитник, но тя бе прилепена до тялото и логично дузпа не бе отсъдена.

Във втората минута от даденото от рефера 6-минутно продължение и Жота стреля опасно, но топката бе избита в корнер.

Стражът на Ливърпул Келъхър също влезе във фокусът на събитията. В 95-ата минута той спаси по блестящ начин удар на Ромелу Лукаку и по този начин мачът влезе в продължения.

Първото продължение започна с повече атаки на Челси. Тимо Вернер имаше добър шанс за гол след само 3 минути игра, но не уцели вратата.

В 8-ата минута на продължението Канте даде прекрасен извеждащ пас към Ромелу Лукаку, който влезе в наказателното поле, направи финт и вкара топката в мрежата на Ливърпул. VAR системата влезе в действие и отчете засада, въпреки че доста хора останаха скептични към точното разчертаване на графиката. Голът обаче не бе зачетен, а засадата бе буквално сантиметри.

В края на първото продължение двата отбора се поспречкаха, а в крайна сметка реферът показа жълти картони на Кай Хаверц и Тред Александър-Арнолд.

В 19-ата минута на продължението трети гол на Челси не бе зачетен отново заради засада. Кай Хаверц вкара топката в мрежата на съперника, но отново се оказа, че е зад отбраната на Ливърпул.


2 минути преди края на продълженията Томас Тухел извърши смяна като вкара в игра Кепа Арисабалага, който замени Едуард Менди. Така Тухел гласува доверие на Кепа за дузпите за сметка на брилянтно справилият се в игровото време Менди. 

Така се стигна до десетра - изпълнението на дузпи!

Първи дузпа получиха право да изпълняват футболистите на Ливърпул. Джеймс Милнър застана на бялата точка и безпроблемно реализира първата дузпа за "червените". Маркос Алонсо върна гола, но Келъхър бе близо да хване удара му.

Фабиньо бе изборът на Клоп за втори изпълнител. Футболистът с номер 3 в състава на Ливърпул изпълни рискована дузпа, като би леко в центъра на вратаря, докато Арисабалага се хвърли в левия ъгъл. Отговорът на Челси бе Ромелу Лукаку, който също бе безапелационен - 2:2.

Върджил ван Дайк изпълни успешно третата дузпа за Ливърпул, въпреки че Кепа хвана ъгъла на шута му. Кай Хаверц бе изборът на Тухел за трета дузпа и не го разочарова - 3:3.

Тренд Александър-Арнолд също бе точен и изпрати топката близо до десния стълб на вратата. Рийс Джеймс избра същия ъгъл като Александър-Арнолд и бе точен за 4:4.

Мохамед Салах бе човекът за петата дузпа на Ливърпул. Египтянинът бе перфектен, вкарвайки петата дузпа за своя отбор. Така всичко падна върху Жоржиньо, който трябваше да вкара, за да остави своя отбор в мача. Италианецът би рисковано, но Келъхър не уцели ъгъла - 5:5.

Така дузпите с пряка елиминация. Диого Жота стреля в центъра на вратата и резултатът стана 6:5. Антонио Рюдигер не даде шансове на стража на Ливърпул - 6:6.

Дивок Ориги продължи успешната серия със седма точна дузпа за Ливърпул, а същото стори и Канте за Челси - 7:7.

Анди Робъртсън също бе точен, а Тимо Вернер притесни феновете на Челси с изпълнението си, след като Келъхър докосна топката, но тя време в мрежата - 8:8.

Харви Елиът също се справи с напрежението и реализира. След него зад топката застана най-опитния Тиаго Силва, който също не пропусна - 9:9. 

Дузпа номер 10 за Ливърпул попадна в краката на Ибрахима Конате. Той стреля силно, Кепа докосна топката, но това не бе достатъчно и голът бе факт. Последният полеви играч на Челси при дузпите Тревор Чалоба също се разписа 10:10.

Така шоуто бе пълно, а зад топката трябваше да застанат двамата вратари. Първи изпълни Кевин Келъхър и реализира по-добре дори от някои от своите колеги. Кера Арисабалага обра цялото напрежение върху себе си и изпрати топака над вратата директно в публиката на Ливърпул.

Ливърпул спечели мача с 11:10 при изпълнението на дузпите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41