Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Не очаквам положителен резултат от срещата Киев - Москва

Руслан Трад
Снимка: Иван Русланов

"Не мисля, че ще има положителен резултат от срещата Киев - Москва. И двете страни имат искания, които не могат да бъдат изпълнени към момента. Руснаците искат демилитаризация на Украйна, украинците искат пълно изтегляне на руските сили, вероятно имат и искания за Донецка и Луганска области. Основата за момента е негативен резултат". 

Това каза пред БНР Руслан Трад, журналист и анализатор. Той изрази изненада от бързата реакция на "обикновено тромавия Европейски съюз":  

"Интересни са санкциите, те имат ефект в Русия. Предполагам, че Щатите са оказали решаваща роля в тези дебати. Едно членство на Украйна в ЕС не мисля, че ще има практическо отражение. ЕС не е военен съюз. Едно членство е може би от гледна точка на интеграцията на Украйна". 

В предаването "12+3" журналистът допълни, че от тази сутрин има сигнали за намеса в конфликта на беларуски въоръжени сили, които са се прехвърлили през границата северно от Киев: 

"Ако това продължи, ще усложни конфликтът повече, защото щом една държава се е включила, може да се включат още. В момента ситуацията е тежка. Прибалтийските държави вероятно затова ускориха предоставянето на оръжие за Украйна. Може да се стигне до още по-големи доставки, но доколко те могат да бъдат използвани". 

Той поясни, че темата за ядрени оръжия в Беларус е подготвяна още преди старта на интервенцията на Русия в Украйна - като послание към НАТО. 

"Ядрените заплахи не са повече от думи. Всички държави знаят много добре, че при ядрена война няма връщане назад. Но самата заплаха е достатъчно сериозно действие". 

Трад изрази предположение, че случващото се в Украйна, ако остане без отговор, може да послужи като ролеви модел за други държави да решават проблемите си по подобен начин. 

"Може би става дума за военизиране на света като цяло, протичат такива процеси. Санкциите не са достатъчни при военни конфликти. Накърняват потенциала на нападателната държава, но имаме редица примери с държави под санкции от десетилетия, които успяват да се справят и да продължават своите политики". 

Анализаторът е категоричен, че смяната на военен министър в този момент не е рискова, защото: 

"Имаме нужда от министър на отбраната, който да поведе скоростни и широки реформи в армията и моментът е добър, защото се вижда какво може да се случи буквално за два дни, украинците за два дни се приведоха от нормално във военно положение... България е в много важен регион. Говори се за възможност за ескалация в Западните Балкани. Трябва да сме готови, трябва да имаме сигурни хора, които да са убедени в членството ни в Алианса". 

Интервюто с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за смелост ". Това каза пред БНР Мария Капон от партия "Ние идваме!". "За нас битката срещу..

публикувано на 09.05.24 в 13:22

Активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева

Към 31 декември 2023 година активите на частните пенсионни фондове достигат близо 23 млрд. лева, а повишението им спрямо края на 2022 година е с 19%. Това сочат окончателните резултати от дейността по допълнителното пенсионно осигуряване за миналата година, публикувани от Комисията за финансов надзор (КФН). Общият брой на осигурените в четирите..

публикувано на 09.05.24 в 13:11