Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата реч на Байдън "За състоянието на Съюза" - очаква се основна тема да е руската инвазия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се руската инвазия в Украйна се очаква да бъде една от централните теми на американския президент Джо Байдън по време на т.нар. Реч за състоянието на съюза. Според източници на "Вашингтон Поуст" руската инвазия е довела до промяна в речта и сега се очаква в нея да се подчертаeсблъсъка между демокрацията и автокрацията.  

Речта за състоянието на съюза по принцип е насочена към местната аудитория и набляга над защита на политики, които предимно касаят американците, но руското нахлуване в Украйна може да измести фокуса на първото такова обръщение на Байдън. Aктуалната тема за инфлацията в страната ще бъде засегната, но при очаквана по-голяма глобална аудитория нагласите са да се отдели повече време и на предизвикателствата пред демокрацията в света.

По време на брифинг говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че по темата за Украйна американският президент ще говори за събиране на подкрепа на световната сцена в името на демокрацията и срещу руската агресия.  

„Той ще говори за стъпките, които сме предприели не само в подкрепа на украинския народ под формата на военна и икономическа помощ, но и стъпките, които е предприел за изграждане на глобална коалиция и налагане на парализиращи финансови санкции на президента Путин, неговото близко обкръжение и на руската икономика. Toй също ще говори за предприетите стъпки за смекчаване на последствията от инвазията на президента Путин в Украйна за глобалната икономика и за американците", каза Саки.  

В речта, планирана за 21 часа местно време (4 сутринта на 2-ри март българско), Байдън се очаква да говори и за ролята на Съединените щати като световен лидер.  

На брифинга Саки също коментира и рeториката на президента Путин за „специалния режим“ на руските ядрени сили с думите, че“дори в моменти на огромно напрежение“ с Русия като изборите през 2016-а и инвазията в Грузия Съединените щати са спазвали поети ангажименти да се избягва ескалираща риторика „за ядрени амбиции.“  

„Към този момент ние ще припомним на глобалната общност за тези ангажименти,“ заяви Саки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47