Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без политически речи и официални слова за 3 март във Велико Търново

4
Снимка: Здравка Маслянкова

Без политически речи и официални слова във Велико Търново беше почетена 144-ата годишнина от Освобождението на България.

Честванията във Велико Търново започнаха с военен ритуал по издигане на националния флаг, с молебен и поднасяне на цветя пред всички паметници, свързани с освобождението.

Ученици рецитираха Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

Курсант старшина Мадлен Пенева от Националния военен университет „Васил Левски“ е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“. Отличието е на Община Велико Търново и се връчва на националния празник на най-изявения за годината курсант. 

3 март е свята дата от българската история, която трябва да обединява нацията, коментираха великотърновци, които носеха българския трибагреник: 

„Трябва да сме по-обединени и ако може това, което става в Украйна, да спре“. 

„Празник на освобождението, на българите и ние трябва да го продължим, защото всичко е  в нашите ръце, на-вече в младите“. 

„Човек, ако не е свободен, нищо друго не може да направи“. 

„На първо място ние сме българи и трябва да си почитаме нашите празници“. 

„3 март е празник на България, освобождението на България“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Снимка: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

МВР работи активно за недопускане на влияние за изборите на 9 юни

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За..

публикувано на 26.05.24 в 11:47
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в..

публикувано на 26.05.24 в 11:43
Доц. Димитър Златинов

Доц. Димитър Златинов: 2026 г. е по-реалистична за еврото, ако се справим с препятствията

По-реалистично е 2026 г. да влезем в еврозоната, ако се справим с препятствията, които имаме към настоящия момент .  Това каза пред БНР заместник-деканът на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Димитър Златинов от Института за Икономически изследвания към БАН, ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономиката на..

публикувано на 26.05.24 в 11:39

Ако торите спечелят изборите, връщат задължителната военна служба

Във Великобритания управляващата Консервативна партия обяви, че ще върне задължителната военна служба, ако спечели изборите. В изявление на партията се казва, че 18-годишните ще имат избор или да се присъединят към армията на пълна служба за 12 месеца, или да бъдат доброволци един уикенд всеки месец, вършейки общественополезен труд...

публикувано на 26.05.24 в 11:34
Има засилен риск от свлачища на остров Санторини.

Гръцките власти предупреждават да се избягват пътувания в някои области

В Гърция от ранните следобедни часове днес е желателно да се избягва пътуване, поради засилване на дъждовете, предупреждават от Гражданска защита. Според синоптиците бързо навлизащ циклон ще обхване няколко области на Гърция - островите в Йонийско море, област Ипирос, Пелопонес и част от островите в Егейско море. От пътна полиция..

публикувано на 26.05.24 в 11:30
Епископ Арсений

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският..

публикувано на 26.05.24 в 11:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с климатичните промени

България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с адаптация към климатичните промени . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Надявам се един ден да стане това - България трябва да развие Регионален кризисен център. Защото това, което изпитва..

публикувано на 26.05.24 в 10:12