Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски сили превзеха украинска АЕЦ, няма повишена радиация след пожар там

| обновено на 04.03.22 в 13:12
Кадър от видео, разпространено от Би Би Си, от територията на АЕЦ „Запорожие“
Снимка: Би Би Си

Руски части са завзели атомната електроцентрала „Запорожие“ в югоизточната част на страната, съобщиха местните власти и Киев, предаде от Ройтерс.

По-рано на територията на централата избухна пожар в резултат на обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Пожарът бе потушен тази сутрин. Няма повишена радиация в района. Персоналът на съоръжението остава на работните си места и осигурява безпрепятственото му функциониране, се казва още в изявлението на украинските власти.

Пожарът е избухнал на три етажа в административна сграда в атомния комплекс - пететажен учебно-тренировъчен корпус, след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен малко след 6 часа местно време. Преди това бойните действия били прекратени.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма данни за изтичане на радиация от украинската атомна електроцентрала „Запорожие“. Централа е под контрола на руски военни, но продължава да бъде обслужвана от украински служители, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той изрази готовност да посети Украйна и в частност „Запорожие“ като целта е да посредничи за приемане на рамка, в която Русия и Украйна да се ангажират да не нарушават принципите на ядрената безопасност. По данни на МААЕ само един от шестте реактора на „Запорожие“ продължава да функционира, останалите са изключени от съображения за сигурност. Няма промяна в радиационния фон, увери генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Той допълни, че агенцията е поставила в готовност екипа си за кризисни ситуации.

„Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, там се помещават шест от 15-те ядрени реактора на страната.

По данни на МААЕ само един от шестте реактора на "Запорожие" продължава да функционира, останалите са изключени от съображение за сигурност.

Преди руските сили да поемат контрола над централата украинският енергиен министър Херман Халушченко призова НАТО и страните с ядрени оръжия да направят професионална оценка и да се намесят, за да спрат обстрела над АЕЦ „Запорожие“. В разговор с американската си колега Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американската министърка потвърди за разговора и посочи, че руските военни действия близо до централата са много опасни и трябва да спрат.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа от 1986 година. Той призова руснаците да излязат на протести.

„Длъжни сте да кажете на управляващите, излезте на улицата и заявете, че искате да живеете на земя без радиоактивно замърсяване. Радиацията не знае къде е Русия, не знае къде минава границата на страната ви.“

Русия пък обвини украинската страна за събитията в района на Запорожката АЕЦ, като ги определи като "чудовищна провокация". Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков уточни, че тя е под контрола на руските сили още от 28 февруари:

"На 4-ти март, около 02.00 часа сутринта, при обход на прилежащата територия на Запорожаката АЕЦ, мобилен патрул на Националната гвардия е бил нападнат от украинска саботажна група".

Игор Конашенков обясни, че украинците са стреляли от прозорците на комплекса, за да провокират руските охранители да отвърнат на огъня.  Агенция Ройтерс отбелязва, че на този етап не може да бъде потвърдена нито една от версиите.

Киев заяви, че украинските сили са спрели напредването на руски войски към черноморски град Миколаев. Няма непосредствена опасност за Одеса, заяви съветникът на украинския президент Олексий Арестович. 

Заместник-кметът на Мариупол заяви, че градът все още е под украински контрол, но е обсаден от руски войски и подложен на интензивен обстрел. Той призова НАТО да изпрати войски в Украйна.

Властите на Чернигов съобщиха за близо 50 загинали при обстрел на жилищен район. 

Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Украинското посолство в Берлин поиска от германското правителство допълнителни доставки на оръжие. Списъкът с оръжия включва танкове, бойни машини за пехотата, артилерийски и зенитни системи, бойни и поддържащи хеликоптери, бойни и разузнавателни дронове, транспортни самолети и бойни кораби. Оръжията са „необходими спешно“, според нотата.

Съединените щати и Обединеното кралство наложиха допълнителни санкции на още няколко руски олигарси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13