Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци предлага Ангела Меркел да посредничи с Русия

Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Италия Матео Ренци и лидер на партията „Италия вива” предлага бившият германски канцлер Ангела Меркел да разговаря с руския президент Владимир Путин. Италиански медии спряха дейността на кореспондентите си в Русия, в Италия конфискуваха имоти на руски милионери.

За ежедневника „Република” Матео Ренци каза, че „изпращането на оръжия на Киев не помага да се спечели войната, нито наложените санкции на Русия”. Той предлага диалог с президента Путин чрез посредничеството на Ангела Меркел и пояснява че „НАТО и ЕС  трябва да намерят единен отговор, в противен случай новият световен геополитически ред ще ни откъсне за дълго време”.

Ренци  уточнява, че „Путин променя географията на света, измества центъра на тежестта на изток. Предизвиква Европа, защото има пакт с Китай, Индия и много африкански страни. Ето защо реакцията трябва да е политическа”, е мнението на Ренци.

Обществената медия РАИ, частната "Медиасет" и информационната агенция АНСА спряха работата  на кореспондентите си в Русия.

„Мярката е необходима, за да се защити безопасността на журналистите на място и максималната свобода на информация, свързана със страната“, обясниха от РАИ. Финансовата полиция  конфискува луксозни вили, къщи и яхти на руски милионери на обща стойност 143 милиона евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протест срещу изграждането на велоалея в центъра на София.

Новата организация на движение в центъра на София не е съгласувана със СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" на СДВР проекта със съответните скици и чертежи, свързани с новата организация на движението по булевардите  "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Това се посочва в съобщение на пресцентъра на МВР, откъдето уточняват, че това е изискване, залегнало в нормативни..

публикувано на 12.05.24 в 12:57

Асен Александров: Резултатите от изпитите ще са като от миналата година

Няма да има голяма разлика, нито нагоре, нито надолу в резултатите от изпитите – външно оценяване на учениците тази година. Това прогнозира в интервю пред БНР  Асен Александров, председател на Съюза на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна". "Най –малкото е, че изпитният формат не се е..

публикувано на 12.05.24 в 12:48
проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: Това, което направи НС - регулация на хляба, е предизборна агитация

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние – КЗК, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не споменавам имена, защото сме в предизборна кампания, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху КЗК. Това заяви в интервю пред БНР проф. Пламен Киров, член на..

публикувано на 12.05.24 в 12:12
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израелски военни откриха нови тунели на "Хамас" в Газа

Израелските военни откриха нови тунели на радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа. По-рано Израел отново призова палестинците в южния град Рафах да се евакуират, което е още една индикация, че военните продължават да изпълняват плановете си за наземна атака срещу града. Американският президент Джо Байдън заяви, че прекратяването на..

публикувано на 12.05.24 в 12:10
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Може да се стигне до рязане на капиталови разходи, за да не влезем в свръхдефицит

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.  Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий. ... В случая с България инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и..

публикувано на 12.05.24 в 12:04

Атина очаква от Скопие да изпълнява Преспанския договор

Атина следи с безпокойство изявленията от Скопие. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви в интервю пред гръцки медии, че очаква да се промени риториката от Скопие след изборите. "Искам да се надявам, че това, което се чу предизборно, няма да се чуе и след изборно. Ако това се случи, ще имаме проблеми", каза гръцкият премиер. От друга страна..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Времето във високите части на планините се влошава

През следващите часове се очаква влошаване на времето във високите части на планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Прогнозата е за дъждове, съобщи Явор Каролев, дежурен в централния денонощен пост на Службата. "Фронтовете в планината идват по-бързо, отколкото в по-ниските части, така че хората би трябвало да се насочат..

публикувано на 12.05.24 в 11:47