Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си възстанови излъчванията си от Русия след "внимателно обмисляне"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Журналистите на Би Би Си в Русия подновиха работа. Това става няколко дни, след като те преустановиха дейността си веднага след въвеждането на нов строг медиен закон в Русия.

Приетият от руската Дума закон определя до 15 години затвор за всеки, който разпространява фалшиви новини за руските въоръжени сили. Много други западни медии също незабавно прекратиха излъчванията си от страната. 

Във вторник от "Ню Йорк таймс" съобщиха, че изтеглят персонала си от Русия. 

От Би Би Си заявиха, че са решили да подновят работата си след "внимателно обмислянe". "Ще отразяваме събитията независимо и безпристрастно, придържайки се към нашата стриктна редакционна политика, като сигурността на нашия персонал в Русия си остава приоритет номер едно", се казва в декларация на медията. 

Достъпът до интернет страници на Би Би Си бе ограничен в Русия, а Кремъл свали от ефир Световните служби на корпорацията през уикенда. Говорител на Би Би Си заяви, че медията съжалява, че нейната руска аудитория е била лишена от достъп до новини, на които може да вярва по време, когато има най-голяма нужда от това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК представи план за намаляване с две трети на газовата зависимост от Русия още тази година

Европейската комисия публикува планове за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ с две трети още тази година и да сложи край на зависимостта си от руските доставки на горивото "много преди 2030 г.", съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 08.03.22 в 17:42

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за хуманитарните коридори

Москва обяви днес примирие в пет украински града, където хората пострадаха най-тежко в боевете през последните дни - в района около Киев, Чернигов на север, Мариупол на юг и Харков и Суми на изток. Украйна обвинява Русия, че нарушава примирието за..

публикувано на 08.03.22 в 18:40
Премиерът Кирил Петков говори от трибуната на народното събрание по време на парламентарен контрол

Премиерът: Няма да подкрепим санкции срещу Русия, които не можем да си позволим, президентът одобрява

Правителството няма да подкрепи санкции срещу Русия, които са неизгодни за страната ни. Това подчерта в Народното събрание премиерът Кирил Петков. Отговорът беше на въпрос, свързан с обявеното вчера от премиера пред агенция Ройтерс, че България..

обновено на 08.03.22 в 17:46

Най-малко 100 арестувани при антивоенни протести в Русия

Най-малко 100 души са били арестувани днес при антивоенни протести в Русия, съобщава независимата правозащитна организация О Ве Де Инфо, цитирана от агенция Ройтерс. От полицията в Москва не коментират все още информацията. По-рано днес лидерът на..

публикувано на 08.03.22 в 19:00

Би Би Си отново предава от Русия

От британската радио-телевизионна корпорация Би Би Си съобщиха, че възобновяват от тази вечер кореспондентските си включвания и репортажите на английски от Русия. Миналия петък Би Би Си преустанови репортажите си от Русия, докато проучваше новите..

публикувано на 08.03.22 в 22:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" ,..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и..

публикувано на 04.05.24 в 19:45

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес.  Продължаващите..

публикувано на 04.05.24 в 19:36

Родилка и бебе са починали в Самоков, разпоредена е проверка

Родилка и бебе са починали в Самоков, служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди незабавна проверка, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната..

публикувано на 04.05.24 в 19:02