Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна започнаха евакуации по хуманитарните коридори

| обновено на 09.03.22 в 18:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна започнаха евакуации по хуманитарните коридори, обявени от руска страна. Отново обаче се появиха информации за нарушения на временното спиране на огъня, което не позволява на цивилните да бъдат изведени от градовете, където се водят сражения.  Очаква се прекратяването на огъня да продължи до 21 часа местно време.

Хуманитарни коридори са обявени за Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев.

Конвой с цивилни е успял да излезе от град Енергодар в югоизточна Украйна, съобщи кметът на града. В конвоя пътуват предимно възрастни хора, жени и деца, уточнява Дмитро Орлов.

Властите на град Изюм в източната Харковска област обаче съобщиха, че не могат да евакуират хора заради продължаващ руски обстрел.

 "Автобусите все още чакат на изхода на Изюм," подчерта областният управител. 

Около седем хиляди души са успели да напуснат Суми за последното денонощие, което е и най-успешната масова евакуация до момента. 

Установени са няколко коридора от по-малки градове в околностите на Киев, като хората се насочват към столицата. Въпреки това руските сили продължават да обстрелват района и местните власти съобщиха за най-малко десет загинали в Северодонецк и петима в Малин.

Продължава обстрелът на Харков. Кметът на града заяви, че руските войски в района се прегрупират и ситуацията остава напрегната.

Украинската страна съобщи и за разрушена детска болница в пристанищния град Мариупол, където са нанесени няколко въздушни удара. Разрушенията са огромни, не знаем колко са загиналите, заявиха от градската управа.

По думите на външния министър Дмитро Кулеба около 400 хиляди души са заложници на руския обстрел срещу Мариупол.

"Близо 3 хиляди новородени са изложени на недостиг на лекарства и храна," написа Кулеба в туитър.

В последното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова за прекратяване на войната:

"Войната трябва да приключи, трябва да седнем на масата за преговори. Не заради остарели убийствени амбиции, а в интерес на хората" .

Външният министър Дмитро Кулеба призова и за спиране на огъня в района на атомната централа "Чернобил", за да се даде възможност за поправяне на захранващия електропровод, който е бил прекъснат при завземане на контрола от руските сили. От украинската атомна агенция предупредиха, че докато няма електроподаване централата не може да охлажда съхраняваното там отработено ядрено гориво повече от 48 часа, колкото е действието на генераторите. 

От Международната агенция за атомна енергия увериха, че прекъсването на електроподаването не се е отразило критично на безопасността. Експертите поясняват, че водата, с която се охлажда отработеното гориво, е с достатъчен обем, а хранилището е модерно и няма да допусне изтичане на радиоактивни вещества в атмосферата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

Гърция за клетвата на Силяновска: Явно нарушение на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която нарече страната си „Македония“ вместо с конституционното ѝ име, предаде АНА-МПА. Гордана Силяновска положи клетва като президент на..

публикувано на 12.05.24 в 21:09
Гордана Силяновска, президент на Северна Македония

ЕС: Северна Македония трябва да спазва споразуменията

ЕС изразява съжаление, че новият президент на Северна Македония Силяновска-Давкова не е използвала конституционното име на страната по време на церемонията по полагането на клетвата днес, се казва в изявление на европейската служба по външна дейност. Гордана Силяновска положи клетва като президент на Северна Македония ЕС припомня..

публикувано на 12.05.24 в 20:26
Михаил Мишустин говори пред Държавната дума, долната камара на руския парламент, Москва, 10 май 2024 г.

Комитетите в руския парламент одобриха състава на новото руско правителствои

Парламентарните комитети в Държавната дума на Русия одобриха всички кандидати за вицепремиери и министри в новото правителство на Михаил Мишустин. Това съобщи първият заместник-председател на Думата Александър Жуков. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си В събота, 11 май, премиерът Мишустин представи новия състав на правителството,..

публикувано на 12.05.24 в 20:07

"Хамас" отговори на Байдън

Палестинската групировка "Хамас" отговори на отправените призиви към тях от президента на Съединените щати Джо Байдън, че войната може да приключи утре, ако те освободят израелските заложници. В свое изявление, цитирано от "Франс прес", "Хамас" определи думите на американския лидер като пречка за мирните преговори. Байдън: Примирие е възможно още..

публикувано на 12.05.24 в 19:59
Милка Василева, председател на съсловната организация

Недостигът на медицински сестри - има ли решение

Заради големия недостиг на медицински сестри у нас болници назначават студенти по медицина като болногледачи, които реално вършат работата на сестрите, без да имат правоспособност. За този проблем разказа пред БНР Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. И посочи, че болногледачите трябва да..

публикувано на 12.05.24 в 19:36

Пожар в Ямбол, няма данни за пострадали

Пожар е  избухнал  в автосервиз в бившето предприятие "Тонзос" в Ямбол. Сигналът е подаден около 15:40 часа днес.  Три противопожарни автомобила и екипи огнеборци са мястото. Огънят е локализиран, гасенето продължава и към момента.  По първоначална информация няма пострадали.  Причините за пожара са в процес на изясняване,

публикувано на 12.05.24 в 19:16

50-хиляден протест в Тбилиси срещу "руския" закон

Петдесет хиляди души се събраха снощи в Тбилиси въпреки поройния дъжд в пореден протест срещу проекта на управляващите в Грузия да заклеймят неправителствени организации, частично финансирани от чужбина, като "агенти на чуждо влияние". Противниците на законопроекта, чието трето четене в парламента е предвидено за този месец, го наричат "руски закон" като..

публикувано на 12.05.24 в 18:42