Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят нов клуб по акробатика в Ямбол

Ямбол ще се сдобие с нов спортен клуб. В процес на създаване е клуб по акробатика, това съобщи специално за БНР световно известният ни цирков акробат Енчо Керязов, който в момента е заместник кмет в община Ямбол  и отговаря за културата, образованието и спорта.


„В Ямбол скоро ще бъде открит клуб по спортна акробатика. Предложението е той да се ръководи от именития наш треньор Димитър Плочев. Плочев е заслужил треньор, който в близкото минало е подготвил над 10 световни и европейски шампиони. Надяваме се много скоро града ни отново да бъде на картата на акробатничите спортове в България, а защо не и в света. В Ямбол има клуб по скокове на батут, който носи моето име. Аз страшно много се разтоварвам, когато отида в залата. Имаме много талантливи деца. Надявам се един ден да ги видим на европейски, световни първенства и световни купи, а защо не и на Олимпиада. Акробатика е кандидат за олимпийски спорт от 1986 година. Надявам се скоро да бъде приета в олимпийското семейство. Имаме доста добро пратньорство с клуба по спортна акробатика  в Сливен, който се ръководи от госпожа Виолета Бинева. Миналата година те взеха участие в юбилейната 10-та Нощ на звездите. Тази година със сигурност отново под някакава форма българската акробатика ще присъства в спектакъла “, сподели Енчо Керязов.


От 2010 година Енчо Керязов има фондация, която носи  негово име и подпомага българските деца - таланти, както в сферата на изкуствата, така и сферите на спорта и образованието.

През 2007 година Енчо Керязов печели наградата „Сребърен клоун“ на световния цирков фестивал в Монте Карло. Този приз му носи привилегията да подпише седемгодишен контракт с най-престижния цирк на Евросъюза – „Ронкали“ и да бъде най-скъпо платеният български цирков артист.

През 2016 година той е приет в Галерията на легендите на световното акробатично общество на церемония в Лас Вегас.

През 2021 година по време на 10-то юбилейно издание на "Нощ на звездите" в Античния театър в Пловдив  Енчо Керязов слага край на бляскавата си кариера.

На 1 юни отново в Античния театър ще се проведе 11-то издание на спектакъла "Нощ на звездите" посветен на талантливите деца на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден успех за Тадей Погачар на Джирото

Лошото време съкрати почти наполовина 16-ия етап от Обиколката на Италия, но това не попречи по никакъв начин на лидера в генералното класиране Тадей Погачар да запише още една етапна победа, информира БТА. Словенецът, който кара за тима на Обединените арабски емирства, измина 118,4 километра от Лаас до Санта Кристина Валгардена за 2 часа, 49 минути и..

публикувано на 21.05.24 в 19:00
Елиза Чолакова

16-годишната Елиза Чолакова с амбиции за титла от СК по прескачане на препятствия

Световна купа по конен спорт с награден фонд 100 000 лева ще се проведе от четвъртък до неделя на конната база „ Фригопан“, село Царацово, до Пловдив. Надпреварата по прескачане на препятствия – две звезди, е квалификация за Олимпиадата в Париж. Турнирът е за деца, юноши, девойки , мъже и жени, като участие ще вземат близо 120 ездачи от..

публикувано на 21.05.24 в 18:44

Ботев (Враца) спечели ценна точка в Търново

Етър и Ботев (Враца) завършиха наравно 1:1 в мач от 34-ия кръг на Първа лига. На стадион „Ивайло“ във Велико Търново гостите откриха чрез Диого Барбоса в 21-та минута, но в края на първото полувреме „болярите“, които вече изпаднаха от елита, възстановиха паритета чрез Дидис Лутумба-Пита.  До края на срещата домакините бяха по-настъпателни, но врачани..

публикувано на 21.05.24 в 18:35

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18

Официално: Ливърпул обяви Арне Слот

Ливърпул обяви назначението на новия си мениджър Арне Слот. 45-годишният специалист от Нидерландия наследява на поста германеца Юрген Клоп. Слот беше начело на Фейенорд Ротердам от 2021 година.  "Това не е никак лесно решение. Имах толкова много хубави моменти. Работих успешно със страхотни хора. Възможността да стана треньор във Висшата..

публикувано на 20.05.24 в 21:12
Цветана Пиронкова

Пиронкова завърши курс за помощник треньор

Българска федерация по тенис проведе нов ЦПО курс за помощник треньор по тенис, който се състоя на базата на БНТЦ в Борисовата градина.  Сред известните имена, завършили успешно курса, бяха бившите тенисисти Цветана Пиронкова, Иво Трайков, Радо Радев и Мартина Гледачева. Курсът беше разделен на три присъствени модула по четири дни, а 14..

публикувано на 20.05.24 в 20:51