Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобой в коалицията за нидерландските самолети, които трябва да охраняват българското небе

Няма пряка военна заплаха за България, увери военният министър Заков

| обновено на 11.03.22 в 17:49
Филип Попов
Снимка: БГНЕС

Министрите на БСП в кабинета са били против бойните самолети на Нидерландия да охраняват българското въздушно пространство, каза зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Филип Попов. Те са били несъгласни, защото според данните на всички служби опасност за страната ни няма:

 "Към момента всички институции в България, всички служби за сигурност в България казват, че няма пряка опасност за България от военния конфликт в Украйна, който се развива в настоящия момент. Нашите министри в кабинета, настоящия, са гласували против тези изтребители да дойдат в България, защото просто няма нужда от това в момента предвид ситуацията и данните от всички служби за сигурност в България и Няма нужда от допълнително напрежение".

Вицепремиерът Асен Василев  коментира, че това не е прецедент и е нормално защитата да бъде подсилена
 
"Знаете, че имаме самолети от Испания, имаме самолети от Нидерландия - това е съвсем нормално в контекста на това, което се случва на морската ни граница. Водят се военни действия буквално по границата на Източна Европа. Виждате, че падат бомби на по-малко от 30 км от полската граница. Виждате, какво се случва в Украйна. Нормално е да се подсили защитата в абсолютно всички европейски страни. Това не е прецедент."

Няма пряка военна заплаха за България, увери министърът на отбраната Драгомир Заков. Усилването на охраната на българското въздушно пространство е предварително планирано, обясни той и уточни, че Нидерландия ще изпрати 3 изтребителя Ф-35.

"Съвсем стандартни дейности по наблюдение. Не се използва сила. Сила може да се използва единствено и само от българските ВВС и то става с разрешение на министъра на отбраната на Република България. Те носят оръжие, но то е за самозащита", посочи Заков.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов приветства решението на правителството охраната на въздушното пространство на България да бъде подсилена със самолети от Нидерландия:
 
"Много отдавна от "Демократична България" настояваме, дефицитите в българските въоръжени сили да бъдат попълнени, казано образно, с нашите съюзници - така че приветстваме това."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов за тавана на надценката на хляба: Политическо заслепяване и момент на кратко умопомрачение

Днес е денят на данъчната свобода - оттук нататък започваме да работим за себе си.  Този ден почти винаги се пада около средата на май, посочи пред БНР Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му големи разминавания има само в моменти на кризи.  "Това е един измерител на общата данъчно-осигурителна тежест..

публикувано на 13.05.24 в 08:43

Над 140 са жертвите на наводненията в Бразилия

144-ма души достигна броят на потвърдените жертви на наводненията в Южна Бразилия. Опустошителни бедствия има и в други части на света. Гибелта на още седем души е била потвърдена през последното денонощие, когато валежите не спряха, съобщиха от службите за  защита на населението. 125 души остават в неизвестност. 620 хиляди са били..

публикувано на 13.05.24 в 08:28
Гитанас Науседа

Президентски балотаж в Литва на 26 май

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят един срещу друг на президентски балотаж на 26 май, предаде АФП. Президентът Гитанас Науседа получава 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Пред репортери след края на изборния ден Науседа обеща да засили натиска над западните..

публикувано на 13.05.24 в 08:24
Димитър Главчев и Румен Радев

Президент и премиер: Не приемаме изявления от РСМ, противоречащи на международни договори

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.  България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, заявява в своя..

публикувано на 13.05.24 в 08:10

Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси

Собственикът на бойния пистолет, с който на празненство в Арбанаси 11-годишният син на депутат простреля в крака 12-годишно момиче, е задържан за 24 часа. Все още не му е повдигнато обвинение и той не е давал обяснения. Инцидентът е станал в присъствието на поне 15 възрастни и деца. Пистолетът е бил оставен на пейка, откъдето децата..

публикувано на 13.05.24 в 08:01
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Последно четене на законопроекта за чуждото влияние в Грузия

В грузинския парламент днес ще започне последното четене на законопроекта за чуждестранните агенти, който провокира масови протести в Грузия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Третото и последно четене на законопроекта ще започне днес в Тбилиси, а гласуването в пленарна зала е насрочено за утре, заяви председателят на парламента Шалва Папуашвили...

публикувано на 13.05.24 в 07:56

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните. В рамките..

публикувано на 13.05.24 в 07:53