Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градинарите на протест, недоволни са от подпомагането

Снимка: Цветан Йорданов

Производители на плодове и зеленчуци започват поредица от протестни действия срещу политиката на подпомагане в земеделието, която според тях ще доведе до  унищожаване на българското производство.

Първият от серията протести е планиран за днес на "Дунав мост".

Размерът на подпомагане по схемата за обвързана подкрепа разгневи производителите на плодове и зеленчуци, защото се оказа, че плащанията, освен закъснели, са и с 1/4 по-ниски спрямо миналата година. Градинарите са недоволни и от това, че средствата се разпределят неравномерно между различните сектори, като разпределението на обвързаната подкрепа е 66:34 в полза на животновъдството, а при Covid мерките - 60 на 40% отново в полза на животновъдите.

Според градинарите себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се е увеличала с 50% спрямо миналата година и при липса на адекватно подпомагане те работят на загуба, което пък ще доведе до недостиг на плодове и зеленчуци.

В отворено писмо производителите поискаха лична среща с премиера и предупредиха, че ако не ги чуят, са готови да блокират възлови пътни артерии. Първият протест е днес на "Дунав мост".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:22

Първа копка на Центъра за високи технологии към ветеринарната гимназия в Ловеч

В Националната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч днес ще бъде направена първа копка за изграждане на Център за високи технологии. С изграждането на Центъра ще бъде осигурена модерна и високотехнологична материална база в професионалната гимназия. Предвижда се изграждане на ветеринарно–медицинска..

публикувано на 05.06.24 в 08:04

Учебниците, учителите, програмите - къде е разковничето за по-добро образование?

Преминаването на изпитването от реално, физическо в дигитално не поставя въпроса дали, а кога , коментира относно идеята за матури онлайн Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Това е бъдещето, това са инструменти. Колко бързо ще дойдат, не смея да прогнозирам." "Трябва да дозираме тази работа с дигиталните..

публикувано на 05.06.24 в 07:51

Заплатите на директорите на големи световни компании - 185 пъти по-високи от тези на работниците

Драстични са разликите в заплащането на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо работниците в същите фирми, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти. С 13 процента са се покаличи компенсациите за изпълнителните..

публикувано на 05.06.24 в 07:50
Национален парк „Рила“

Държавните институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, отбелязват заедно Световния ден на околната среда

За първи път всички държавни институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, ще отбележат заедно Световния ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Инициативата е на Национален парк "Рила" и Регионалния исторически музей, но в нея се включват и колегите им от НП "Пирин",..

публикувано на 05.06.24 в 07:48
Джейк Съливан

САЩ още чакат отговор от "Хамас" на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към..

публикувано на 05.06.24 в 07:25

Комедията "Дъхът на дявола" с премиера в Ловеч

Ловешкият драматичен театър представя премиерата на пиесата "Дъхът на дявола". Режисьор е Боил Банов, а в една от главните роли влиза Христо Мутафчиев. "Дъхът на дявола" - "Бурунданга", е романтична комедия от известния драматург Жорди Галсеран, сред чийто творби са  "МетодътГрьонхолм" и  "Испанска афера". "Бурунданга" се поставя..

публикувано на 05.06.24 в 07:05