Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Има двама удавника, а спасителите хвърлят малък пояс за един човек

Създава ли Министерството на земеделието конфликт между животновъди и овощари

Николай Колев: Малки производители ще фалират или ще се откажат и ще ядем внос

Снимка: БГНЕС

Има ли напрежение между приоритетни сектори и каква е ролята на земеделското министерство в разгарянето му? Как и с колко ще бъдат подпомагани животновъди и производители на плодове и зеленчуци в кризата и работи ли предлаганата от ведомството схема за разпределение на парите - в предаването „Преди всички“ бяха представени две мнения. 

Продоволствената сигурност е жизненоважна за животновъдите, защото при лош сценарий и липса на реколта 2022 те буквално увисват, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

Караколев поясни, че животновъдите очакват да разберат каква част от зърнения баланс, който държавата ще подсигури, ще бъде за тях.

„Все още нямаме никакви индикации, най-вече за цена. В момента има зърно, обаче животновъдите нямат достатъчно ресурс да могат да го покрият.“

Около 1 милион тона са необходими за подсигуряване на продоволствената сигурност за животновъдството, уточни Симеон Караколев.

Ако трябва да се работи на пазарния принцип себестойност на продукцията спрямо стойността на зърното, в един момент сиренето може да стигне 30 лева килограм, което ще бъде удар и шок, коментира Караколев пред БНР.

Снимка: БГНЕСМинистерството на земеделието създава конфликт между приоритетни сектори, отправи критики Николай Колев, председател на УС на Сдружението на дунавските овощари.

Той обърна внимание върху поскъпналите няколко пъти препарати за растителна защита и торове, както и върху разходите на ток, като посочи, че всичко това се отразява върху себестойността на продукцията.

„Ние очакваме себестойността на декар овощно насаждение да е над 1000 лева.“

За да може секторът да оцелее и дори най-малките да продължат съществуването си, е необходима помощ минимум 150 лева на декар допълнителни държавни средства, допълни Колев.

„Има много малки производители, които няма да могат да изкарат тази година. Те просто ще фалират или ще се откажат и секторът ще западне още повече“, предупреди той и допълни, че така ще ядем повече вносна стока.

След вчерашните протести овощарите очакват реакция от земеделското министерство, а при липса на такава ще се отправят към София, стана ясно от думите на Николай Колев.

Снимка: БГНЕС

„Представете си, че има двама удавника и спасителите хвърлят един малък пояс, който е за един човек. На този пояс не могат да стоят двамата удавника, рискуват да потънат и двамата. Съответно или поясът трябва да е по-голям, да може да поеме двамата, или трябва да има два пояса. Това в момента се случва в селското ни стопанство – подхвърля ни се нещо, което е недостатъчно“, обобщи ситуацията Симеон Караколев от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

„В случая потребностите говорят не за 50:50, не за 60:40 в полза на животновъдите. За 70:30 в полза на животновъдите“, заяви той и призова разпределението на средствата да бъде въз основа на анализи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50