Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР внесе отново постановленията за повдигане на обвинения на Борисов, Арнаудова и Горанов

| обновено на 21.03.22 в 16:57
Симпатизанти и членове на ГЕРБ пред сградата на ГД „Национална полиция“, където бяха доведени Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, 17 март 2022 г.
Снимка: БГНЕС

МВР внесе отново в Софийска градска прокуратура проектите за постановление за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севдeлина Арнаудова и Владислав Горанов. Това съобщиха от ведомството, след като в края на миналата седмица от прокуратурата обясниха, че тези документи ги няма по делото.

През изминалите почивни дни от държавното обвинение публикуваха снимки, на които се вижда описът на документите, пратени от МВР.

От вътрешното министерство контрираха, че постановленията са пратени още в петък миналата седмица. Според силовото ведомство документите са били внесени, което е видно от придружителното писмо.

За „Хоризонт“ прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура потвърди за внесените документи. Тя добави, че те нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера с днешна дата. В папката към тях се съдържат и три броя разпити на тримата като свидетели.

Изпратените днес повторно проекти с предложение за повдигане на обвинения на бившия премиер, ескфинансовия министър и пиара на Бойко Борисов говорителят на СТП Десислава Петрова нарече "листове".  На тях нямало подпис и име на разследващ полицай, а само регистрационни номера с днешна дата. Приложени били и три разпита на Борисов, Горанов и Арнаудова като свидетели.

От МВР коментираха, че идентификация нямало, защото под предложенията трябвало да се подпише наблюдаващ прокурор, а не разследващ полицай.

В отвод се спъна процедурата, свързана с преценка на законността на претърсванията и изземванията в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. Тони Гетов - първият съдия, когото системата за случайно разпределение на делата посочи да направи тази преценка, се оказа магистратът, осъдил на 4 години затвор през 2014 година Цветан Цветанов. Тогава той беше заместник - председател на ГЕРБ. В основанията за отвода си Гетов пише, че след произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица партийни функционери са разпространявали неистини за него и семейството му, затова може да бъде възприет като предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото. На второ завъртане то отиде при съдия Вера Чочкова.

Преди да стане ясно съдебното решение, прокурор Десислава Петрова коментира, че ако протоколите за претърсвания не бъдат одобрени, намерените и иззети вещи не могат да се ползват в разследването.

Днес премиерът Кирил Петков нарече абсурндо поведението на прокуратурата, да не разследва или поне да разпита намиращия се в Дубай Васил Божков за твърденията му, че си е плащал, за да му върви бизнеса:

"Ако половин милиард от нашите пари са изтекли, заради готовността на някой да приеме подкуп от 60 милиона в кеш...".

Министър - председателят обясни и кое е наложило неотложността на действията по отношение на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова - Доклад на одитната агенция на Министерството на финансите, показващ зле контролиране харчене на европейски средства и опасност, ако изтече информация за тези констатации, да бъде укрити документи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", и добави: " Нещо гнило е пак в службите , но е трудно да коментирам. Едва ли е..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33