Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължи да поскъпва

Цените на петрола продължиха да се покачват поради опасенията за доставките на фона на обсъжданата от европейските лидери забрана за внос от Русия, предава АФП. Акциите запазиха позициите си, въпреки слабото представяне на "Уолстрийт" и изгледите за по-рязко повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Търговията във вторник стартира с поскъпване на петрола за четвърта поредна сесия, като фючърсите на петрола Брент нарастват с 2,5% към 118,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,35% към 112,50 долара за барел.

Двата основни сорта суров петрол започнаха седмицата с ръст от над седем процента в понеделник, когато страните от ЕС обсъждаха да последват Вашингтон и да наложат ембарго върху вноса на руски енергийни продукти заради войната в Украйна.
Някои членове настояват да бъде засилен натискът върху Владимир Путин с повече санкции заради инвазията му, въпреки че други, включително Германия - която все още разчита на горивата на Москва, не са склонни да се насочат към ключовите сектори.
Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Към натиска върху цените се прибави и предупреждението на Саудитска Арабия, че атаките на йеменските бунтовници срещу нейните петролни съоръжения представляват "пряка заплаха" за световните доставки, след като обект на нападение станаха съоръжения на Червено море, принадлежащи на петролния гигант Saudi Aramco.

Рязкото покачване на цените на нефта е основен фактор за сътресенията на световните пазари през последните седмици, тъй като търсенето се увеличава поради възобновяването на икономическите дейности точно в момент, когато доставките са ограничени.

Това, заедно с предизвикания от войната скок на цените на други основни суровини като метали и пшеница, доведе до рязко покачване на инфлацията и създаде затруднения за централните банки, които вече се опитват да прекратят паричната си политика от периода на пандемията.

"Изглежда, че търговците на енергия са все по-уверени, че недостигът на доставки е съвсем близо", предупреди Едуард Моя от OANDA.

"Решението на Китай да избегне широкообхватни блокирания също помага на цените на нефта, тъй като краткосрочният удар върху търсенето на суров петрол би трябвало да е временен. Въпросът с петрола остава геополитическа търговия и в момента изглежда, че рисковете нарастват, а това може да доведе до повишаване на цените на суровия петрол."

Нараства страхът, че световната икономика може да преживее период на стагфлация, при който цените растат, а растежът се забавя.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл посочи в понеделник, че банката може да повиши лихвените проценти с по-бързи темпове, за да задържи инфлацията. Съобщението бе направено по-малко от седмица след като обяви очакването за редица увеличения тази година.

"Усещам, че Фед може и да постигне повишения с 50 базисни пункта както през май, така и през юни, тъй като политиците признават, че ще бъде трудно да се намали инфлацията без по-висока безработица", заяви Стивън Иннес от SPI Asset Management.

"Така че докато в дневния ред остават многократни повишения с 50 пункта, фондовите пазари могат да останат неспокойни."

А Моя добави, че трейдърите признават, че лихвените проценти вероятно ще се изстрелят нагоре по-бързо, отколкото са очаквали, което "в крайна сметка може да доведе до taper tantrum (свиване на пазара – бел. ред.) едновременно със стагфлацията".

"Засега паричната политика все още е благоприятна, но това може бързо да се промени, ако до лятото Фед направи няколко свръхвисоки увеличения на лихвите."

И докато "Уолстрий"т завърши с отрицателен резултат, пазарите в Азия останаха устойчиви.

Хонконг се върна към възхода си, след като миналата седмица отбеляза рязък скок, тъй като китайските власти потвърдиха обещанието си да подкрепят пазарите и задъхващата се икономика.

Токио се завърна от дългия уикенд и натрупа повече от един процент, подпомогнат от спада на йената до ново шестгодишно дъно спрямо долара, което помага на износителите.

Шанхай, Сидни, Сеул, Манила, Джакарта и Уелингтън също поскъпнаха, въпреки че Сингапур и Тайпе имаха затруднения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21