Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинското културно наследство е под заплаха

Културното наследство на Украйна се заличава парче по парче всеки ден заради руските атаки

Фотоколаж: Силвия Петрова

Заради войната на Русия в Украйна загинаха хиляди хора, а милиони бяха изселени. С придвижването си руските сили унищожават и части от украинското културно наследство – тактика, която често се използва по време на военни действия. В исторически план това се е случвало редица пъти, например през 70 г. сл. Хр., когато римски войници разрушават Йерусалимския храм. Наполеон пък бива обвиняван, че по време на похода си в Египет през 1799 г. е заповядал да стрелят с оръдия по сфинкса и така е разбит носа на статуята. Случаи от съвременната история са взривяването на огромните статуи на Буда в Бамян от талибаните в началото на този век, разрухата, оставена след „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак и пропуска на американските военни в Багдад да опазят музеите, които бяха ограбени.

Сега, в стратегията на Владимир Путин също изглежда влиза намерението за смазване на украинската идентичност. Ирина Василкова – директор на програмата по културна дипломация в центъра за украинско изкуство в Лос Анджелис:

Това е продължителен конфликт, който не започна на 24 февруари през нощта. Това посегателство продължава стотици години, още от царска Русия, а след това и по време на брутален, тираничен комунистически режим начело с Кремъл, който се опита да слее в едно 15-те съветски републики, всяка една от които има различна, автентична култура и исторически път. Руснаците винаги са се опитвали да присвоят нашата културна идентичност. Русия води война на няколко нива: въоръжена агресия, война на информацията и културна война.

Барикади бяха поставени пред входа на Националната академия за оперно и балетно изкуство в Одеса. Снимката е на Ройтерс.

Конфликтът не възникна единствено заради намерението на Киев да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, а и заради избора на културно самоопределение на украински народ. Това мнение подкрепя Евгений Березницкий – основател на културен фестивал в Киев и експертен съветник към украинското министерство на културата:

От едната страна се твърди, че Путин иска да освободи наследството на славянската и руската култура. Но неговата армия всъщност разрушава музеи, забележителности и изкуство. Това само по себе си е противоречие и е объркващо. Понякога хората омаловажават ролята на културата, а според мен, от една страна, тя е ценно предимство, но от друга – опасно оръжие.

Агенцията по култура на обединените нации излезе със становище, че е „сериозно загрижена“ от вероятността за унищожението на украинско изкуство и исторически паметници. Директорът на ЮНЕСКО Одре Азуле написа:

„Трябва да опазим културното наследство на Украйна, като свидетелство за миналото, но и като катализатор за мир и бъдещо сближаване, което международната общност има дълг да опази и съхрани.“

ЮНЕСКО работи с украинските власти, за да бъдат културните места и паметници белязани с отличителната емблема „Син щит“, която цели да се избегнат умишлени или неволни щети. Тя е създадена в Хага през 1954 г. по време на Конференцията за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт. Горчивина и тъга изпитва Ихор Кожан – генерален директор на националния музей за изкуства „Андрей Шептицки“ в Лвов при вида на празните стени в музея:

„Трябва да предадем всички тези колекции, всичко, на следващите поколения. Това е традиция и нещо вечно, както е вечен човешкият живот, така както един човек трябва да се грижи за ближния си и да не убива. В същото време ние защитаваме земята и културата си. Вероятно си струва да пожертваш живота си, за да защитиш вечността.

Картината на Мария Примаченко, озаглавена Ядрена война, бъди проклета! Снимката е взета от www.wikiart.org

Такъв пример има. Украинските власти съобщиха за опожарен от руски военни музей в градчето Иванков край Киев, в който са изгорели творби на обичаната украинска художничка Мария Примаченко, която е починала през 1997 г. и нейните картини не могат да бъдат възстановени. От нейното изкуство се е възхищавал Пабло Пикасо.


Британското издание „Таймс“ писа, че местен жител е влязъл в горящата сграда и е спасил няколко от картините. А украинският художник Воло Бевза и фотографката Виктория Пидуст, които преподават в университет в Берлин, е трябвало да открият своя изложба в Киев в деня на руското нахлуване – 24 февруари. В следствие на променилата се обстановка, сега Пидуст документира войната, а Бевза не рисува картини, а участва в изграждането на противотанкови заграждения:

„Основната цел на войната е да покаже, че няма украинска култура, че няма Украйна или украински художници. Ние сме срещу страха и идеята за заглушаване на украинската култура от Путин.“

Места за спане, подготвени за бежанци от различни части на Украйна в театър в Лвов. Снимката е на Ройтерс.

А театър в западната част на Украйна беше превърнат в доброволческа кухня, където актьорите и персоналът приготвят храна за войниците и изселени заради боевете хора. Актрисата Ала Шкондина е извън светлината на прожекторите и на работното си място приготвя храна, която се изпраща към фронтовата линия:

Съществува мисъл, че когато оръжията отекват, музите мълчат. Но ние не мълчим. Ние сме в задните редици. Занимаваме се с доброволчески труд, защото Украйна сега е в трудна ситуация.“

Сградата на музея за изящни изкуства в Харков, засегнат от обстрел по време на руската инвация в Украйна. Снимката е на Ройтерс от 8 март.

Тъжна ирония има в конфликта, погледнат от културен ъгъл, тъй като се оказва, че украинците защитават руски произведения на изкуството от руските нападения. Марина Филатова – директор на отдела за чуждестранно изкуство в музея в Харков:

„В нашите колекции разполагаме с над 25 000 произведения. Колекциите на Музея за изящни изкуства в Харков са едни от най-големите и най-ценните в Украйна. Имаме Дюрер, оригинални нидерландски графики, Репин, Семирадски, Поленов. Ирония на съдбата е, че трябва да спасяваме творбите на руски художници от собствената им нация. Това е просто варварство.

Заради вероятността от руски атаки доброволци, историци и музейни работници в Запорожие извършват дейности по опазване на паметника на руския композитор Михаил Глинка пред концертната зала, носеща неговото име, където се помещава местната филхармония. Снимката е на Ройтерс.

В Украйна се намират седем обекта от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тях са катедралата от XI век „Св. София“ в Киев и историческият център в град Лвов. А в подложените на бомбардировки градове Харков и Чернигов се намират едни от най-големите колекции с произведения на изкуството в страната. В началото на март при руско нападение беше ударен и мемориалът на жертвите от Холокоста „Бабин Яр“. Джули Дешъпър – учен в научноизследователското звено за история на изкуството и архитектурата към института „Макс Планк“:

„Украинското културно наследство в момента е в риск, като е атакувано директно и умишлено. Вече имаме доказателства както за случайни вреди, така и за нанесени умишлени щети. Причина за това е отричането от страна на Путин на Украйна като държава и отричането на съществуването на украинска култура и културно наследство.“

А Мая Аша Макдоналд – специалист по история на изкуството и съветник по връщане на културни ценности, припомня:

След анексирането на Крим през 2014 г. един милион артикула с археологическо значение са били изпратени в Москва. По някакъв начин те са свързани с руската история или империализъм. По време на настоящата инвазия се очаква Путин да стори същото и обекти, които по някакъв начин имат връзка с руската история, култура или имперско минало, да бъдат върнати в „майката родина“.“

Тази вечер далеч от Украйна - в Лос Анджелис, ще бъдат връчени американските награди за филмово изкуство "Оскар". Деликатен е начинът по който трибуната на шоубизнес събитията за разтуха като "Оскар"-ите може да се използва, за да бъде хвърлена светлина върху важни проблеми. Очаква се обаче темата за войната в Украйна да присъства в речите на звездите. Актрисата Ейми Шумър, която ще е една от водещите на събитието, е искала украинският президент Володимир Зеленски да се включи по време на церемонията. Идеята ѝ обаче е била отхвърлена от продуцентите.

"Наистина има натиск за една нощ хората да се почувстват като на почивка и да забравят лошото. Но мисля, че това е и страхотна възможност най-малкото да се коментират някои неща. Подготвила съм някои шеги, които акцентират на ситуацията, но се случват толкова много ужасни неща и ми е трудно да реша кои да изтъкна. Исках да намерим начин Зеленски да се включи по сателитна връзка или да направи запис предварително, защото много очи гледат "Оскар"-ите. Не ме е страх да го направя, но не аз продуцирам церемонията."

От незапомнени времена армии са плячкосвали с цел да се приберат у дома по-богати. Но това е било начин и за културно заличаване – част от тактиката за съкрушаване на чувството за принадлежност и идентичност. През VI в. пр. Хр. Сун Дзъ пише в трактата „Изкуството на войната“, че унищожаването на културното наследство на врага е вредна военна тактика, тъй като води до отмъщение и така за завоевателите става по-трудно да управляват победеното население. Джордж Оруел пък е казал, че който контролира миналото, контролира бъдещето, а който контролира настоящето, контролира миналото. Сега изглежда, че Путин се опитва да наложи властта си над миналото на Украйна, за да може да контролира бъдещето на тази страна.


Снимки: Ройтерс, Уикипедия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11