Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланието от срещата на балкански премиери в София: Свързаност и координация

От ляво надясно - премиерите на Северна Македония Димитър Ковачевски, на България Кирил Петков, на Черна гора Здравко Кривокапич и на Румъния Николае Чука
Снимка: Министерски съвет

Да се обърне посоката на доставките от природен газ на Балканите и те да бъдат от юг на север. За това се договориха премиерите на България, Румъния, Република Северна Македония и Черна гора, които се срещнаха в София.

В центъра на разговора беше изграждането на интерконектора между България и Гърция, който ще позволи доставка на втечнен газ и до другите страни-членки на НАТО на Балканите.

Досега по трансбалканския тръбопровод от Русия през Румъния до Турция идва руски газ, сега трябва да се обърне посоката, заяви Кирил Петков. От Турция и Гърция да идва газ, а чрез интерконекторът ни с Гърция да може да се доставя втечнен газ и до страните в региона.

„Войната ни накара да се движим много бързо, да променяме стратегията си на 180 градуса. Това е в сила и за посоката на газа, това, което течеше от север, сега трябва да потече от юг“, отбеляза българският премиер.

За Румъния интерконекторът с Гърция е най-изгодният начин за доставка на газ. Премиерът Николае Чука заяви:

„Не можем да получил втечнен природен газ, ако този интерконектор не бъде завършен“.

Македонският премиер Димитър Ковачевски каза, че страната му работи по изграждането на газопровод и електропровод от Гърция.

„Това ще е полезно за целия регион“, добави Ковачевски.

Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич обсъждаха и изграждането на инфраструкурна свързаност, която да позволи по-голяма военна мобилност за обща отбрана в региона. Обсъдена беше и заплахата от прекъсване на доставките за храна, заради войната в региона, както и сътрудничеството в борбата срещу корупцията и прането на пари - основен инструмент за засилване на руското влияние на Балканите.

„Някой може да има повече, друг по-малко. Дайте да унифицираме, така че да са доволни и едната, и другата страна. Това, което Кирил спомена за прането на пари - за успешното трансгранично сътрудничество, защо това да не се приложи и за да не прекъсваме веригата за доставка на храни“, посочи премиерът на Черна гора.

Двустранните отношения между София и Скопие също бяха във фокуса на разговорите. Премиерът на Република Севера Македония Димитър Ковчевски:

„Разширяването на Европейския съюз се превърна в политика за сигурност и блокирането на процеса създава нестабилност в региона“.

Има прогрес в работата на смесената историческа комисия и скоро ще бъде обявено постигането на компромис за две важни исторически личности, съобщи от своя страна българският премиер.

„Постигнат е прогрес по историческите въпроси по много конструктивен и реалистичен начин и това отваря възможността за ускоряване на преговорите между нас“, каза Кирил Петков.

Министър-председателят на нашата страна заяви след срещата, че координацията на Балканите трябва да продължи:

„Ако тази координация продължи както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато икономическото сравнение се обедини, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри средата на живот на нашите граждани“.

„Говорихме и за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема. Сигурността на храната също е основна тема, говорим за жито, олио, това са важни теми. И затова земеделските ни министри трябва да говорят заедно“, каза българският министър-председател.

„Възхищавам се на това, което правят за бежанците в Румъния и България. Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот. Имаме проблем със свързаността“, каза от своя страна черногорският премиер Здравко Кривокапич.

Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме, добави той.

Румънският премиер Николае Чука пък заяви, че днешното заседание е навременна възможност да се обсъди нахлуването на Русия в Украйна. Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите, посочи Чука. 

„Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост“, каза Чука.

снимка: Министерски съвет

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната:  "Фактически..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония. Вчера потенциалният македонски..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и трима афганистанци са били ранени.  Във връзка с въоръженото нападение са задържани четирима души...

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11