Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рилски спортист грабна купата на България след успех над Левски

Снимка: БФ Баскетбол

Отборът на Рилски спортист победи Левски с 92:86 (28:30, 17:23, 22:16, 25:17) и спечели за втори пореден и общо четвърти път Купата на България по баскетбол за мъже. Финалът на надпреварата в „Арена Ботевград“ бе повторение на миналогодишния сблъсък за трофея, в който Рилски спортист също триумфира. Старши треньорът на състава от Самоков Людмил Хаджисотиров прибави трето златно отличие от турнира на сметката си.

За най-полезен баскетболист във финала бе избран Павлин Иванов от Рилски спортист. Той реализира 21 точки, 4 борби и 2 асистенции в сблъсъка с Левски.

Съперниците изиграха оспорван и интересен двубой, в който Рилски спортист доминираше в борбата под коша и макар да направи повече грешки, отстъпваше единствено в стрелбата от далечно разстояние и при откраднатите топки.

Двата отбора стартираха мобилизирано като направиха много равностойна и резултатна първа четвърт. „Сините“ взеха аванс от 4 точки в средата на частта с тройка на Джош Паркър. Финалистите залагаха предимно на атаката, а втора поредна точна стрелба от далечна дистанция за Паркър увеличи преднината на Левски до 5 точки при 22:17. Размяната на тройки продължи и след 10 минути игра Рилски спортист изоставаше с 28:30. Съставът от Самоков излезе с 3 точки напред, но след кошове на Ивица Радич и Марио Литъл, „сините“ бързо си върнаха водачеството до 40:36. С две поредни тройки, дело на Лъчезар Димитров и Цветомир Чернокожев, Левски поведе с 8 точки – 53:45 в края на първото полувреме. Столичният тим реализира впечатляващите 11 точни стрелби от далечно разстояние от 14 опита за първите 20 минути.

Със серия от 16:4 отборът на Рилски спортист обърна до 61:57 в средата на третата част. Левски се доближи до точка разлика, Венцислав Петков изравни за 67:67 при оставаща минута до края на периода, а Марио Литъл даде аванс на „сините“. Така преди последните 10 минути резултатът бе 69:67 за Левски. Воденият от старши треньора Константин Папазов състав дръпна със 73:67, но Рилски спортист намали до две пасива си. Страхотните изяви на Марио Литъл продължиха и с две поредни негови точни стрелби „сините“ поведоха с 5 точки, а Цветомир Чернокожев даде преднина от 82:76 за Левски. В заключителните моменти блесна Павлин Иванов и след като Алекс Симеонов бе реализирал за 84:82 за Рилски спортист, Иванов бе точен за 88:84 минута и 26 секунди преди края. При 4 точки аванс за самоковци, Трей Портър бе фаулиран при оставащи 12.2 секунди и вкара на два пъти за 92:86, с което реши сблъсъка.

Най-резултатен за победителите от Рилски спортист беше Брендън Браун с 28 точки, 5 борби и 6 асистенции. Алекс Симеонов добави 17 точки и 10 борби, а с 12 точки и 8 борби се отчете Трей Портър.

За Левски силен мач изигра Марио Литъл, който завърши с 30 точки и 3 борби. По 15 точки отбелязаха Ивица Радич и Цветомир Чернокожев, като Радич овладя и 8 борби. Джош Паркър вкара 11 точки за „сините“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волейболистите на Франция спечелиха Лига на нациите

Олимпийският шампион Франция триумфира с трофея в Лигата на нациите. Воденият от Андреа Джани тим се наложи над Япония с 3:1 (25:23, 18:25, 25:23, 25:23) в големия финал на надпреварата, изигран в Лодз (Полша).  "Петлите" вдигат за втори път титлата - след 2022 г. Финалът бе трети за тима - през 2018 г. загубиха от Русия с 0:3 гейма и останаха със..

публикувано на 01.07.24 в 07:21
Фенове на Еквадор реагират на мексиканеца Рейес след мача.

Венецуела и Еквадор продължават напред на Копа Америка

Отборите на Еквадор и Мексико не излъчиха победител в сблъсъка помежду си от група "В" на Копа Америка и Еквадор се класира за елиминациите, докато Мексико отпада от турнира. Мексиканците три пъти претендираха за неотсъдени дузпи. В последния случай в края на мача реферът дори първоначално я даде, но след разглеждане на ситуацията с ВАР прецени,..

публикувано на 01.07.24 в 05:51
Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Стилияна Николова с четири златни отличия на турнир по художествена гимнастика в Кайро

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова спечели златните медали на финалите на всичките четири уреда на международния турнир "Pharaohs Cup" 2024 в Кайро (Египет). Възпитаничката на Валентина Иванова извоюва титлите на обръч с резултат от 36.350 точки, на топка с 34.800, на бухалки с 34.700 и на..

публикувано на 30.06.24 в 16:58
България - национален отбоп по естетическа гимнастика (жени)

Злато за състезателките ни по естетическа гимнастика на СК в Испания

Националният отбор на България спечели златните медали на Световна купа по естетическа групова гимнастика в Тарагона (Испания). Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева събраха 57.100 точки от двете изигравания, след..

публикувано на 30.06.24 в 16:16
Никола Цолов

Никола Цолов е шести в Австрия

Българският пилот в автомобилната Формула 3 Никола Цолов за първи път в кариерата си завърши състезателен уикенд с две класирания в точките, след като днес той остана на 6 място в дългото състезание на пистата "Ред Бул Ринг". Вчера триумфира в спринтовия старт. Цолов стартира десети днес и се ориентира перфектно в хаотичните първи завой, за..

публикувано на 30.06.24 в 11:53
Мария Николова

Мария Николова със 7-а победа и рекорд в Обиколката на Витоша

Мария Николова направи голямото си завръщане с уникален рекорд и пореден  триумф в Обиколката на Витоша. След като два сезона тя пропусна емблематичната надпревара заради стартове в чужбина, днес тя записа седмата си победа в 100-километровото свръх изпитание и стана първата обиколила планината с бягане под 9 часа. За феноменалното постижение..

публикувано на 30.06.24 в 11:24