Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Сербезова: От 1 април отпадат противоепидемичните мерки

| обновено на 30.03.22 в 17:25
Здравният министър Асена Сербезова на брифинг в София, 30 март 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Отпадане на противоепидемичните мерки от петък, 1 април, но и препоръки да продължим да носим маски в болници и градския транспорт, да спазваме дистанция и да са ваксинираме срещу коронавирус. Такива са днешните анонси от здравното министерство, след като в края на миналата седмица правителството обяви предстоящия край на извънредната епидемична обстановка, повече от 2 години след началото на пандемията.

От 1 април отпадат въведените противоепидемични мерки, обяви здравният министър Асена Сербезова и изброи:

„Задължителното носене на защитна маска за лице на закрити обществени места, спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничение при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища – т.е. те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес. Също така отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги, изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала“.

Въпреки отмяната на задължителните ограничения, здравните заведения ще продължат да получават допълнителни средства.

„Какво остава за срок от 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка – възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска помощ, съответно на дентална помощ, средства за работа при неблагоприятни условия. Продължаване на действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на комисията към ВМА за годност за военна служба и служба в доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка“, каза министър Сербезова.

И препоръките на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

„Като оставим, макар и силно препоръчителни, някои от най-елементарните и най-лесно изпълнимите, но ефективни, мерки за прекъсване на предаването на заразата. Преди всичко това е физическата дистанция“.

Остават отворени имунизационните кабинети, както и Covid отделенията в болниците.

След 1 април в сила ще остане и изискването за сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест за Covid-19 при влизане в страната.

Образователното министерство обяви, че учениците, които по здравословни и други уважителни причини не могат да се завърнат присъствено в клас, ще могат да право на онлайн обучение още 30 дни.

Въпреки отмяната на извънредната епидемична обстановка здравният министър да запази правото си да въвежда ограничителни мерки при нужда - такива промени в Закона за здравето прие на първо четене ресорната комисия в парламента. Председателят ѝ Антон Тонев:

„Със законопроекта се предлага да се създаде правна възможност след отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка, когато това е необходимо с цел да се предотврати последващо епидемично разпространение на заразна болест и с цел контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време. Такава възможност се предлага да се противопостави на директорите на регионални здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редакторът в БНР Росина Петрова роди момче

Тази нощ се роди Давид, първородният син на редактора в БНР Росина Петрова и Ивайло Даргов.  Момченцето е с перфектни размери- висок е 48 см и тежи 3 кг и 100.  Щастливите родители благодарят на екипа на Първа АГ болница "Света София" и на д-р Рени Ковачева, а екипът на БНР пожелава на цялото семейство здраве и радост и само добри новини...

публикувано на 12.06.24 в 11:28
Деян Колев

Деян Колев: Партиите не са спрели да търсят купуване на гласове

" Избирателната активност наистина беше много ниска . Такава беше и на някои от предходните избори. Това е очевидна тенденция на национално ниво. Има я и в ромските квартали – тази умора от изборите, тази умора от това, че хората не виждат някаква реална алтернатива, не виждат кандидати, които поставят техните искания". Това заяви пред БНР..

публикувано на 12.06.24 в 11:23
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски зове "евроатлантическите лидери" на разговор за бъдещето на България

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова всички "евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България. Държавата трябва да има стабилно правителство". Според Пеевски предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани.  "Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно..

публикувано на 12.06.24 в 10:54

Масови проверки за стоки менте в Гърция

Гръцките власти масово проверяват за наличието на фалшиви стоки в скъпите магазини. Арестуваха търговци за измама на клиенти. На остров Крит само за ден властите арестуваха четирима търговци за продажба на фалшиви стоки. Те са обвинени в измама и фалшифициране на документи. Общата стойност на стоките е за над 4 милиона евро...

публикувано на 12.06.24 в 10:41

Рекорден спад в доверието към политиците на Острова

Доверието в политиката и изборната система на Обединеното кралство никога не са били на по-ниско ниво, според анализ на експерта по изборите сър Джон Къртис. В доклад за Националния център за социални изследвания Джон Къртис посочва, че има рекорден брой избиратели, които казват, че "почти никога" не вярват на правителствата да поставят..

публикувано на 12.06.24 в 10:32

ГИТ: Все повече непълнолетни у нас работят

Непрекъснато се увеличава броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда.  За първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от тях са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград...

публикувано на 12.06.24 в 10:23

В Германия представят планове за частично връщане на наборната служба

Германският министър на отбраната Борис Писториус представя днес плановете си за частично връщане на наборната служба. Тя беше отменена през 2011 година. Социалдемократът Борис Писториус не се отказва от намеренията си да възобнови поне частично наборната служба, въпреки несъгласието на лявото крило в партията му. "Крайно време е да променим..

публикувано на 12.06.24 в 10:22