Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в МВР и затворите протестираха пред финансовото министерство

| обновено на 01.04.22 в 14:45
Снимка: БГНЕС, архив

Служители на МВР и на затворите опънаха шатра пред Министерството на финансите с искане за 25% увеличение на възнагражденията.

Протестът на служителите в МВР и в затворите цели не само по-високо възнаграждение, но и реформи в двете системи.

„Мълчаливо връщате реформите“, „МВР не е стартъп, господа политици“, „Докога ще си мерите реформите“, гласят част от издигнатите плакати.

Тъй като протестът е символичен, на него не присъстват много хора, но някои от тях са довели децата си. Двата синдиката се заканват, че това ще се промени, ако продължава да няма чуваемост от страна на управляващите.

Пред БНР Валентин Попов от полицейския синдикат обясни, че ако не бъдат чути исканията им, протестът може да се радикализира. До вчера настояването бе за увеличение на възнаграждението с 20 на сто, а от днес вече е с 25 на сто:

"И заради инфлацията, и заради това, че въпреки всичко някакви сериозни ангажименти от страна на управляващите досега не са поети! При това положение е твърде възможно този процент да продължи да се увеличава".

Основата заплата и в двете министерства е около 1 200 лева, стана ясно от думите на синдикатите. Ясен Тодоров от синдиката на служителите в затворите обясни какви са плановете за протест засега: 
"Тука сме! В близките 10 дена е направен график и ще присъстваме денонощно".

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира вчера, че е изненадан от готвения протест.

„Много е некоректно да се твърди, че ние сме се дистанцирали от тях, напротив, 4-5 срещи от декември досега със синдикатите, разглеждане на различни въпроси, включително и бюджетни такива. И разбира се и структурните промени. Аргументите, че ще протестират, малко така мътни бих ги нарекъл".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус с деца от Добрич катастрофира край търговищкото село Пъдарино

Автобус с деца от Добрич катастрофира край търговищкото село Пъдарино. Автобус с деца от Добрич катастрофира на територията на търговищкото село Пъдарино, община Омуртаг, съобщиха от полицията в Добрич. Децата са пътували към Копривщица.  Няколко от тях са приети в Търговищката болница. Няма данни за състоянието им.

публикувано на 14.06.24 в 15:02

Готов е първият локомотив от договорените по ПВУ

Първият договор, който беше подписан по Плана за възстановяване и устойчивост в България , е между Министерството на транспорта и русенската фирма за производство на локомотиви "Експрес Сервиз". Само пет месеца след сключването на контракта е готов първият локомотив и министър Гвоздейков е поканен в Русе да си го получи.  Става дума за..

публикувано на 14.06.24 в 15:00
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с Темида за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи споразумение с прокуратурата.  Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16
Водохранилището между селата Раковски и Хаджи Димитър

Села в община Каварна системно са оставяни без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава, особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази .  Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК Добрич..

публикувано на 14.06.24 в 14:10

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  Те включват изтегляне на украинските войски от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО.  87 стълкновения е имало в района на Краматорск в Украйна Ако тези условия..

публикувано на 14.06.24 в 14:03
Кириакос Мицотакис

Промени в гръцкото правителство заради резултатите от евровота

Резултатите от евровота доведоха до основни промени в гръцкото правителство. Управляващата партия Нова Демокрация спечели изборите, но под очакваните резултати. Един милион гласа изгуби управляващата партия в рамките на една година, сочат резултатите от евровота. Премиерът Кириакос Мицотакис направи основни промени в състава на правителството,..

публикувано на 14.06.24 в 13:16