Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-н Капур от Бангалор, Индия – Ковид-позитивен от 1990 г. насам

Ковид Капур
Снимка: личен архив

Първи април е и няма шега, няма измама – след две ковидясали години у нас дойде официалният край на извънредната епидемична обстановка. Може би някои се готвят да свалят короната от тръни със замах, но не бързайте много и не забравяйте – болестта все така живее с нас.

Въпреки собствените ни предупреждения обаче, в „Изотопия“ не си падаме по фатализма, затова ви запознаваме с 31-годишния индиец Ковид Капур от Бангалор. Ако вече цъкате с език и си мислите колко ли прецакан се е чувствал през изминалите две години, почакайте да разберете какво работи. Ковид е съосновател на туристическа платформа за пътувания.

Историята на Капур е история от карантинните времена, които днес изглеждат някак сантиментално и даже по домашному уютно и сигурно. Времена, към които да се връщаме с намигване, че дори повече от едно. Времена, когато работните униформи бяха пижами, разговорите бяха онлайн, а връзката все се скапваше.

Вече се досещате, че Ковид е отнесъл много шеги на гърба си заради името. От кого обаче идва първата: от близък човек, приятел или член на семейството, или от напълно непознат? 

„Първата шега дойде от мен самия. Възприемам го от забавната страна от самото начало. За мен нямаше никаква друга опция, така че сам измислях шеги за себе си”.

Закача се дори със собственото си чувство за хумор, което определя като „боливудски шегички”. В последните две години Капур си има и коронна реплика: „Името ми е Ковид и не съм вирус.“

От известно време повтаря твърдението почти постоянно. Причината: журналистически молби. Само за няколко дни в началото на годината Капур стана известен в целия свят, въпреки че разказва онлайн за себе си от доста по-рано.

В началото това бе наистина много изненадващо за мен, защото всичко с името ми започна още преди две години. И се изненадах, че преди седмици един от туитовете с шегички се разпространи сред много хора, достигна и до много журналисти. Шантава работа.” 

Само за дни Капур, който се самоописва като Ковид-позитивен от 1990 г. насам, дава десетки интервюта за телевизии, радиа, вестници и сайтове, включително в държави, на чиито езици дори не може да чете. Франция, Испания, Великобритания, Индонезия, Малайзия, Филипините, Бразилия, Колумбия, Чили, България – това са част от държавите, които Ковид Капур изрично споменава като част от новия му медиен атлас. Описва чувството като „невероятно и сюрреалистично”

Може би логично – първите журналистически покани са от Индия. После Ковид завладява международния информационен поток и се появява в AFP, Reuters, Washington Post и много други. Можем да се похвалим, че колеги радиатори на хиляди километри от нас първи са надушили потенциала на историята. Да живее доброто старо радио!

Иначе каналите за разпространение на собственото му шегобийство, както вече се досетихте, са Twitter и Instagram. Естествено, не пропуска да се надсмее над ситуацията и в тъй наречения жив живот. Щастлив ли е Ковид от внезапното внимание? 

„О, разбира се, че е забавно. Наскоро бях с приятели в друг град. За първи път бях там и се запознах с много нови хора, а всички те знаеха името ми. Така че се развличам с вниманието.” 


Нови места, нови запознанства. Сред тях са и тези с адашите. Нещо, което в Индия с население от близо милиард и 400 милиона души, пък и индийци извън родината, се оказва не толкова лесна задача. Защо ли? Защото името Ковид всъщност е рядко срещано.  

„След тази история с прочуването няколко Ковидовци от САЩ направиха Instagram-група, в която си споделяме шеги за името и си прекарваме добре.” 


Ковид Капур приема всичко много леко, съименниците му от групата също, но пък може би други са отегчени, тъжни или дори обидени от закачките на техен гръб? 

„Не и сред тези, които познавам. За радост всички, с които съм говорил, както и хората в групата, споделят само позитивни истории. Доколкото знам, никой от нас не е имал негативен опит заради името си”, разказва Ковид, чието име, избрано от майка му, всъщност означава: „учен, много начетен, знаещ човек. Идва от религиозни текстове в хиндуистката литература. Винаги съм бил много щастлив с оригиналното значение на името си.” 

Сигурно Капур е научил различни неща за своите 31 години, но има бетонирано в съзнанието мото и се старае да го следва: „Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада”.

За отминалата Нова година е първото му пътуване извън Индия, откакто пандемията завладя света. Стига недалеч – в Шри Ланка, очаквано отнася много шеги, но в никакъв случай не усеща лошо отношение. Напротив, хората били много добронамерени.  

Шегата настрана, ето няколко истински примера от живота на нашия Ковид: когато си купува кафе от световна верига магазини, в които пишат името на чашата и даже те викат да си го вземеш, Ковид ползва фалшиво име – Кабир. Понякога си служи с него и за резервации. 

Радушно позира с известната бира Corona в ръка.  


За 30-ия си рожден ден получава от приятели торта, но от сладкарницата изписали името му грешно, защото решили, че някой се шегува. Написали „Ковид” не както се изписва – с K, а със C, точно както на латиница изписваме вируса. След време обаче от сладкарницата видели туит на Ковид с историята на тортата и му направили безплатно тирамису с правилното име. „Извинявай, Ковид, честит закъснял рожден ден”, гласи пожеланието от гузните сладкари. 


И като говорим за правопис или по-скоро грешнопис: Google редовно се опитва да коригира изписването на името му. От фирма за тениски му направили собствен дизайн и запитали дали би си купил. „Че защо не!?”, отвърнал Ковид.

В публикации онлайн Капур все пак признава, че има и Ковидовци, които му се сърдят, задето обрал световната слава, пък те – със същото име – останали извън светлината на прожекторите. Нещо, което не е съвсем вярно, защото в някои статии, посветени и на Капур, можете да откриете Ковидовци, сред които и момичета. За разлика от Ковид Капур и познатите нему адаши, има и такива, които се оплакват от тормоз заради името.

Ковид е убеден, че завинаги ще остане част от интернет субкултурата и се чуди дали след мигновената му световна слава, след време, когато пътува извън Индия, а той много иска да го прави, хората ще познават и помнят историята му. „Кой знае...”, казва самият Капур. 


Ако вече си мислите, че през последните две години героят ни е големият победител в състезанието за най-къса житейска клечка, просто защото се казва Ковид, задайте си и риторичния въпрос дали туристическият му частен бизнес е вървял по време на пандемия

Започвайки през януари 2014 г., Ковид и партньорът му Рохит искали да направят платформа с важна, интересна и задълбочена информация за различни световни дестинации, която да е от полза на пътешествениците. След две години обаче момчетата трябвало да оставят Holidify в зимен сън, защото – колко тривиално – го закъсали с парите. Работели и друго, за да се издържат, но не забравили мечтата си за туристически сайт и след още две години отново изплували на пазара. Отворили офис в Бангалор.

През декември 2019 г. месечният трафик към сайта достигнал 10 милиона посетители. Но заради адаша на Капур – Covid-19, ножът опрял до кокала за втори път. С планове да станат най-големия сайт за планиране на туристически пътувания в Югоизточна Азия и със спад на приходите от 95% в началото на 2020 г. Holidify отново минал в режим „оцеляване”

Положението хич не било розово, но Ковид не се отказва лесно от своето верую, че човек не бива да губи форма и дух и оцелява. Днес в екипа на Holidify са посочени още 12 души освен Ковид и Рохит. Най-вероятно всички те са особено доволни, че от 27 март Индия възстанови международните полети каквито бяха през 2019 г. заради спада на броя на заразените с коронавирус.  

Важното с имената е да си оригиналът. Знаят ги всички, които малко или много се прецакаха или пък не покрай пандемията. Знае го Ковид Капур, знае го и Костас Цапакидис например, който от години върти таверната „Омикрон” във Франкфурт на Майн, Германия. Дали пък да не подскажем следваща дестинация на индийския ни пътешестващ приятел? 

Вие също можете да се ориентирате право напред към нови хора и светове. Може дори да ползвате сайта на Ковид Капур за отправна точка. Но първо чуйте цялата му история в звуковия файл.

Снимки: личен архив на Ковид Капур, holidify.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51