Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева:Специалистите са категорични, че композициите на България са съвсем друго ниво

Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че е със смесени чувства от представянето на девойките на международния турнир по художествена гимнастика за Купа "София". България завърши с 14 отличия - 10 при жените и 4 при девойките.

"И съм много доволна и не съм толкова доволна от представянето на девойките. Доволна съм, защото всички са категорични, че Елвира Краснобаева е най-силната участничка на този турнир, имам предвид специалистите от чужбина. тя водеше през цялото време до третия си уред и независимо от много грубите грешки, които направи, получи много силни оценки, което говори за нейния огромен потенциал. За съжаление изпусна шампионската си титла в многобоя, както и днес изпусна още един златен медал. радостното е, че показват един огромен напредък - тя и Дара Стоянова, която с много сериозна грешка спечели сребърен медал. Много стабилно е и участието на третата ни гимнастичка Никол Тодорова, така че има от какво да сме доволни, но има и от какво да сме недоволни. Направихме един добър анализ и ще продължим да работим до Европейското първенство в тази посока, в която е необходимо", каза Раева.


Следващата седмица предстои Световната купа в София от петък до неделя в "Арена Армеец".

"Всички специалисти са категорични, че композициите на България са съвсем друго ниво и се различават много рязко от всички останали. Съчетанията и при индивидуалистките са много трудни, работим много и смятам, че Боряна Калейн е съвсем друго ниво. Още й трябва време, за да изчисти съчетанията и да ги изиграе без грешка. До нея са плътно Стилияна Николова и Ева Брезалиева, които показват едно огромно израстване, а голямата изненада на този турнир е Магдалина Миневска, която буквално взриви залата и получи оценка, която получават най-елитните гимнастички в момента на Световна купа. Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа и това го казват всички специалисти. Това, че тя в момента допуска грешки по никакъв начин не води под съмнение участието й на Световното първенство стига да е жива и здрава, разбира се. Тя ще покаже в най-добрия си вид своите съчетания в съвсем близко бъдеще и тогава всички ще видите огромната разлика между нея и целия останал свят, не само между нея и българските гимнастички", добави Раева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Желев

Българин подписа нов договор с румънския Оцелул

Българският защитник Милен Желев ще остане поне още един сезон в актуалния си клуб Оцелул (Галац), след като ръководството реши да се възползва от опцията и удължи договора му до юни 2025-а година, съобщи monitoruldegalati.ro. "Оцелул започва да очертава контурите на отбора за следващия сезон. Крайните защитници Милен Желев и Мигел Гомеш..

публикувано на 01.06.24 в 19:45
Симеон Петров

Полският Шльонск откупи правата на национала Симеон Петров

Отборът на Шльонск (Вроцлав) откупи правата на защитника Симеон Петров, съобщават от вицешампиона на Полша. Българският национал игра като преотстъпен от ЦСКА 1948 в Шльонск през 2024 година. Договорът на 24-годишния национал на България е за три сезона, с опция за продължаване с още един шампионат. През пролетта Петров участва в 12 мача..

публикувано на 01.06.24 в 19:31
Майк Браун

Везенков продължава със същия треньор в Сакраменто

Старши треньорът Майк Браун подписа нов договор с клуба от Националната баскетболна асоциация Сакраменто, където играе българският национал Александър Везенков, съобщават медиите в САЩ. Контрактът на специалиста е за три години. ESPN твърди, че 54-годишният Браун ще получава по 8,5 милиона долара на сезон, докато The Athetic пише, че..

публикувано на 01.06.24 в 19:26
Виктория Томова

Виктория Томова ще доиграе утре мач на „Ролан Гарос“

Първата ракета на България при жените Виктория Томова ще доиграе утре срещата си от първия кръг на двойки жени на Откритото първенство на Франция по тенис. 29-годишната българка и Магдалена Фрех (Полша) отстъпват пред американките София Кенин и Бетани Матек-Сандс с 2:6, 1:4. Двубоят беше прекъснат заради дъжд след 54 минути на корта и е..

публикувано на 01.06.24 в 19:23
Златислава Чуканова

Златислава Чуканова на победа от квота за Париж

Златислава Чуканова се доближи на само една стъпка от възможността да спечели квота за Олимпиадата в Париж. В категория до 50 килограма европейската вицешампионка се класира за четвъртфиналите на олимпийската квалификация по бокс в Банкок. В здрава битка националката на България надделя над японката Ринка Киношита, която е бронзова..

публикувано на 01.06.24 в 16:55
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите във Виченца

Адриан Андреев отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" във Виченца (Италия) с награден фонд 74 825 евро. Българинът отстъпи пред номер 220 в света Нерман Фатич (Босна и Херцеговина) с 4:6, 3:6 за 1:50 час. Андреев направи първи пробив в двубоя за 2:1, но веднага загуби подаването си. При 4:5 Фатич отново..

публикувано на 01.06.24 в 15:53
Янаки Милев

Янаки Милев на финал в Куршумлийска Баня

Националът на България за Купа "Дейвис" Янаки Милев се класира за финала на турнира по тенис на клей в Куршумлийска Баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 3 Милев победи водача в схемата Хумоюн Султанов (Узбекистан) със 7:5, 7:5 за 2:18 часа. Българинът навакса пасив от 0:3 в първия сет, а след 4:5 спечели три..

публикувано на 01.06.24 в 15:50