Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР огласи 116 забавени от прокуратурата преписки, тя отрича

Снимка: Ани Петрова

116 преписки с висок обществен интерес, по които до момента няма движение от страна на прокуратурата, огласи МВР. Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обеща този списък да бъде публикуван.

В списъка, публикуван от вътрешното министерство, информацията е лаконична. Става ясно, че в данните на МВР присъстват част от случаите, които станаха знакови в последните месеци.

Разследванията, публикувани от вътрешното министерство, са стотици. Сред тях са случаят с данните и сигнала на Светослав Илчовски, който преди време разказа за натиск върху бизнеса му.

Сред публикуваните преписки е и тази на охранителна фирма, чийто лиценз бе отнет от съда на първа инстанция, както и сигнал за установени факти, свързани с удълбочаване на канала на пристанище Варна. Съдържат се данни и за случаите с АМ „Хемус“, делото за изнудване на Васил Божков и случая „Осемте джуджета“.

От вътрешното министерство уточняват, че таблицата, която е изпратена, съдържа данни само за приключили в Главна дирекция „Национална полиция“ и ГДБОП преписки. Всички те са предадени на прокуратурата по компетентност.

От МВР допълват, че към момента няма никаква информация за произнасяне по тях.

Прокуратурата отрича

Прокуратурата определи като  „поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт“ огласената от МВР справка с десетки случаи,  приключени от МВР  и предадени на държавното обвинение, по които няма движение. От пресцентъра на ведомството обясняват, че по голяма част от случаите текат активни действия по разследването, назначени са множество експертизи и други процесуални действия.

„Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава“, пише в позицията на държавното обвинение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Димитрова

Милена Димитрова: С родолюбиви иницативи българите в САЩ подържат културен афиш и дух

Аз разбрах, че родолюбиви инициативи правят така, че българите в различните градове в САЩ да поддържат непрекъснат културен афиш и дух. Представяйки книгата на Рори Милър се оказа, че има голям интерес към такъв проект. Там се представя филма "Ваклуш", а за 24 май предстои при българите да бъде Йорданка Христова. Тези впечатления сподели в..

публикувано на 13.05.24 в 15:11
Палестинците, разселени от израелската въздушна и наземна офанзива в Ивицата Газа, минават през импровизиран палатков лагер в Дейр ал Балах, Газа, 12 май 2024 г.

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа

Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа, след започналите евакуации в части от града, наредени от Израел, съобщи Организацията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от израелски медии. Междувременно, здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас" съобщи, че здравната система в палестинския..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Тежки сражения в Източна Украйна

Русия твърди, че нейните сили са навлезли в граничния град Волчанск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна - Харков. Украйна твърди, че в района все още се воят ожесточени боеве. Русия засили нападенията си в областта, след изненадващите нахлувания през границата в петък, при които бяха превзети най-малко 9 населени места...

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци очакват в Силистра

Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци предстои да бъде изградена към Регионалното депо в Силистра, което обслужва и общините Ситово, Главиница, Кайнарджа, Алфатар и Дулово. Договорът за финансиране е вече подписан с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и е в размер на почти 7,9 милиона лева .  Тече..

публикувано на 13.05.24 в 14:34
Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.

От РСМ се очаква да прилага добросъвестно всички двустранни споразумения и протоколите към тях

"Това, което се очаква от Северна Македония, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването - съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в т.ч. споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, в т.ч. и протоколите към него",..

публикувано на 13.05.24 в 14:31
Молебен за медицинските сестри в храм

Валентина Цекова: Да се направи безплатно обучението за медицински сестри и да се увеличи заплащането

За съжаление, в момента системата се крепи на пенсионираните медицински сестри. Тази професия трябва да стане оценена, а в момента момичетата се чувстват недооценени. Заплащането трябва да се увеличи, в момента е около 1500 - 2000 лева и затова сестрите работят на по 2–3 места, за да си осигуряват комфорт.  Това коментира в интервю..

публикувано на 13.05.24 в 14:21
Даниела Николаева

След наводнение от пороя преди дни все още не работи Домашният социален патронаж в Плевен

В Плевен продължава отстраняването на пораженията, които нанесе природната стихия на 8-и май. Тогава в продължение на 40 минути се изля голямо количество дъжд с градушка. Все още се прави оглед на щетите, след което Общината ще потърси помощ от държавата.  Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия) Плевен се възстановява след..

публикувано на 13.05.24 в 14:00