Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Драган Цанков към „Героите на Украйна“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Найо Тицин предложи Столичният общински съвет да смени част от името на бул. „Драган Цанков“, където е сградата на Руското посолство. За да се избегнат негативните последствия и обществената реакция, свързани с пререгистрирането на улицата, предложението беше изменено. На мястото, където се пресичат бул. „Драган Цанков“ и ул. „Никола Мирчев“ да се обособи площад, чието име да бъде „Героите на Украйна“. Очаква се предложението да бъде гласувано тази седмица.

Булевардът, където по адрес се води Руското посолство, е кръстен на политически деец, който според клишето е един от най-яростните русофили.

Според Лъчезар Тошев, почетен член на ПАСЕ, изследовател на Драган Цанков, това не е точно така:

„Центърът на София изобилства с улици и паметници на руски исторически фигури. Сред тях има малко улици, кръстени на български исторически фигури. Една от тях е Драган Цветков. Да се предлага да се смени името на една българска фигура и да се смени с небългарско название, не е редно. Защо не се предложи промяна на името на улица, носеща името на руска личност“.

Тошев разказа, че Драган Цанков има различни периоди в своя живот и всъщност е съществена фигура по време на Възраждането.

Преди да стане русофил, той е бил от яростните русофоби. На финала на политическата си дейност той сваля русофилското правителство. След осем години е отново на друга позиция. Драган Цанков не може да бъде определен в едната или в другата посока. Неговите заслуги за българската държава и нация не могат да бъдат отричани“.

В предаването „Хоризонт до обед“ журналистът и филмов продуцент Найо Тицин каза:

„Важно е площад или улица до Руското посолство да бъдат кръстени Героите на Украйна. Войната на Путин срещу Украйна не може да мине без последици. Тази война няма да бъде спечелена от агресора. Трябва да останат ясни символи, които да показват нередността на тази война“.

Дни след военното нападение на Русия в Украйна редица страни по света смениха имената на улиците, на които са регистрирани руски посолства. На 3-ти март Литва промени ул. „Вилнюс“ на „Героите на Украйна“. А новите табелки са на два езика: литовски и украински. Преименуването на емблематични градски точки e жест на съпричастност с украинския народ. Примерът на Литва бе последван още на следващия ден в Латвия, като управляващите вписаха името „Независима Украйна“ в административния регистър на града.

Една част от най-зависимите и застрашени от Съветска Русия страни в миналото първи предприеха действия в подкрепа на украинския народ. Трите десетилетия от началото на свободата в Източна Европа не загасиха спомена за миналото. Уплашени за бъдещето си, страните от бившия Източен блок не се поколебаха да покажат солидарността си с украинските граждани.

Албания преименува част от улицата, на която се намира руското посолство, в Тирана на Свободна Украйна. Името „Героите на Украйна“ са избрали и от кметската администрация на Прага. Чехите обаче ще сменят името и на железопътен мост в близост до руския дипломатически корпус с Виталий Скакун, който беше отличен от украинския президент Володимир Зеленски с титлата „Герой на Украйна“, „тъй като пожертва живота си, за да спре пътя на руските войски, разрушавайки мост край град Херсон“. Антивоенният активизъм в Чехия стигна дотам, че в края на март, стълбите пред руското посолство бяха полети с червена боя, имитираща кръв. Драстичната форма на протест е реакция на зверското покушение на украински цивилни от руски военни части по време на сраженията.

Замъкът във Варшава
Западна Европа и светът също предприемат символичните действия, но са по-предпазливи. Теренът пред посолството на Русия в Берлин беше осеян с детски плюшени играчки, които напомнят за децата на Украйна. Акцията в германската столица наподобява на акцията с празните бебешки колички, изложени в центъра на Лвов. Метафората се свързва с броя на загиналите украински бебета и деца от началото на войната.

Сградата на руското посолство в Лондон беше осветена в синьо и жълто, с цветовете на украинското знаме. Мястото е оградено с плакати и лозунги: „Спрете Путин“, „Не на войната“, „Владимир Путин военен престъпник“, „Нацист“, „Долу ръцете от Украйна“ и „Слава Украйна“.

Лидерът на шотландските либерал-демократи предлага ул. Мелвилв Единбург да бъде преименувана на ул. Зеленски“. В Копенхаген също се дискутира смяна на името на улицата, на която е руското посолство от „Кристианингейт“ на „Украйнагейт“.

Хората вярват, че посредством тези символични жестове всеки, който мине покрай руските дипломатически представителства и най-вече самите руските дипломати, ще се подсещат за зверствата, извършвани в Украйна.

Преименуването на местата в градската среда е сложен административен процес, който в друго време би срещнал разгорещени дебати, защото имената на обектите отразяват културната идентичност на жителите и историческия консенсус сред населението. Световният потрес обаче от зверствата на Русия в Украйна водят до бързи символични действия.

В центъра на Осло ситуацията е сходна с българската. Непретенциозното кръстовище пред руското посолство в норвежката столица доскоро няма име. Промяната на името обаче влиза в сила след решение на градския съвет. Днес това място се казва: „Ukraina´s Plass“ или „Площадът на Украйна“.

Арката на мира в Милано
снимките в текста са на ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07