Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изгонването на посланик Митрофанова е крайна мярка"

Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

"Споделям съмненията, възникнали с компанията "Джемкорп"

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

"Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони".

Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка:

"Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев - б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник".

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

"При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план", смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта:

"Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки - от гледна точка на икономическите последици". 

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.

"Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение".

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

"Дали ще потекат реки от мед и масло - това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента"

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията "Джемкорп", която предлага "проекта с т.нар. батериен парк". По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения:

"Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект", прогнозира той. 

"Позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема - непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес", коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

"С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти", заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя. 

Интервюто на Даниела Големинова със Стефан Янев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямо закъснение на влакове заради компютърен проблем

Софтуерен проблем с компютърната централизация за управлението на стрелките на Централната гара в София е причина за голямото закъснение на влаковете на гарата снощи, съобщиха от компанията "Железопътна инфраструктура".  В резултат на повредата някои от влаковете, сред които до Варна и Бургас, са се движили със закъснение до 2 часа. Аварията е във връзка..

публикувано на 28.05.24 в 11:15

Пожар пламна в сградата на Община Кресна

Пожар е възникнал в сградата на община Кресна.  На мястото са изпратени два екипа на пожарната, които гасят огъня. Два екипа на пожарните служби са на място, за да гасят огъня. Няма информация за пострадали хора.  Сигналът за пожар в една от стаите на третия етаж в административната сграда на общината е подаден малко преди 10 часа. За..

публикувано на 28.05.24 в 10:57

Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам"

В Кюстендилско, където започва кампанията по прибирането на плодовете, стартира и така нар. черешов туризъм, казаха земеделски производители. За втора година е обявена оферта от местни овощари - "Набери си сам". Всеки желаещ може да влезе в градината, да си набере сам от плодовете  и срещу символична сума да си ги вземе за вкъщи...

публикувано на 28.05.24 в 10:46

Опит за въоръжен грабеж в кметството на Шивачево

Опит за въоръжен грабеж e извършен в град Шивачево, съобщават от полицията.  По непотвърдена информация маскирани с оръжие са направили опит да проникнат в сградата на кметството, в която има банкомат. Очаквайте подробности!

публикувано на 28.05.24 в 10:32
Зденка Тодорова

Зденка Тодорова посвети книга на 25-и пехотен драгомански полк

Снощи беше премиерата на поредната книга на Зденка Тодорова, посветена на 120 години от създаването на 25-и пехотен драгомански полк . Тя се казва "Любимият полк". " Измихме срама на заспалото общество , което 120 години като че ли не знае, че освен в България, и извън България има българи, които са оставили трайна следа в историята на..

публикувано на 28.05.24 в 10:21
Премиерът на Испания Педро Санчес

Испания започна процедура по признаване на Палестинска държава

Испания официално започна процедура по признаване на Палестинска държава, предадоха световните агенции. Премиерът Педро Санчес заяви, че Мадрид признава Палестинска държава със столица Източен Ерусалим, чиято територия включва Ивицата Газа и Западния бряг. По думите на Санчес признаването е от основна необходимост за постигане на мир в..

публикувано на 28.05.24 в 10:02

Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа неправоспособен и дрогиран млад водач, който при опит да избяга от полицейско преследване, е катастрофирал в три автомобила под крепостта "Царевец". Тази нощ полицейски патрул се е опитал да спре  спортен автомобил, но водачът не изпълнил разпореждането и последвало преследване.  На моста под крепостта..

публикувано на 28.05.24 в 10:01