Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опит за подмяна на съдебната реформа ще е червена линия за коалицията“

Надежда Йорданова: ВСС трудно ще гласува отстраняването на Гешев

„Антикорупционната комисия ще препраща случаи към Европрокуратурата“

Надежда Йорданова в студиото на „Политически НЕкоректно“
Снимка: БНР

Очаквам задълбочен и професионален дебат за конкретните обстоятелства дали главният прокурор е уронвал, или не е уронвал престижа на съдебната власт. Разбирам трудностите за гласуването пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разбирам колко е трудна настоящата институционална ситуация“.

Това коментира пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова във връзка с очакваното на 12 април решение на ВСС дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

По думите на правосъдния министър е изключително важно промяната на прякото влияние на главния прокурор да се случи при структурирането на новия ВСС. Тя уточни, че все още няма изработени процедурни правила за избор на членовете на ВСС от парламентарната квота.

Йорданова подчерта, че в Плана за възстановяване и устойчивост една от важните мерки е ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, когато има данни за престъпление:

„Мярката е разписана внимателно по начин, който да не изисква изменение в Конституцията. Включва детайли, които трябва да бъдат разработени в закона. Разследващият магистрат ще бъде избиран между съдии на високо ниво. Изборът ще е на случаен принцип. Той ще има конкретни гаранции за независимост по време и при завършване на разследването. При изпълнение на функциите този магистрат ще трябва да има статута на прокурор. Предвижда се главният прокурор да бъде временно отстраняван от поста, докато трае разследването“.

Конкретните законодателни мерки ще бъдат във фокуса на работна група, която ще заседава за първи път в средата на април.

„Законопроектът трябва бъде готов през юни и най-късно да мине през парламента наесен“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ министър Йорданова допълни, че антикорупционната мярка в Плана показва ангажимента на правителството.

„Антикорупционното законодателство вече трябваше да бъде в парламента. Уточняват се детайли и разпоредби. Не виждам пречки да се продължи към разделяне на КПКОНПИ и обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Създаване на отделна антикорупционна агенция. Функциите по конфискуване на незаконно придобито имущество – в друг орган. Антикорупционната комисия да има разследващи функции. Тя ще може да препраща пряко към Европейската прокуратура случаи“.

На въпрос за червената линия на „Демократична България“, след която партията би преценила, че няма как да остане повече в управляващата коалиция, Йорданова отговори:

„Всякакви опити за подмяна и за имитиране на реформи в съдебната власт биха били червена линия. Опит да се запази същият статут на безконтролност и безотговорност на главния прокурор би бил червена линия... Ако Законът за съдебната власт не бъде подкрепен в пленарна зала, това би била голяма червена лампа и ще означава, че част от партньорите не си изпълняват предизборната програма“.

Интервюто с Надежда Йорданова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния представител в ЕС Румен Александров.

публикувано на 30.09.24 в 13:54
Васил Терзиев

Столичният общински съвет заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт..

публикувано на 30.09.24 в 13:20

Над 150 тежки катастрофи за седмица, 334 загинали при ПТП от началото на годината

Само през миналата седмица в България са станали 151 тежки катастрофи, като при тях са загинали девет души, а ранените са 201. Пътната полиция обяви, че взема допълнителни мерки срещу войната по пътищата. От началото на 2024 година до 29 септември на територията на страната са станали 5390 произшествия с 334 загинали, а близо 7000 души са..

публикувано на 30.09.24 в 13:20
Васил Велев

Васил Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават

Заплатите се изработват! Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората! Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация . Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и обясни: "Никой не трябва да се стреми да..

публикувано на 30.09.24 в 13:07