Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор

| обновено на 12.04.22 в 12:11
Иван Гешев и Надежда Йорданова на пленума на ВСС - 12 април 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет върна за поправка предложението на Янаки Стоилов от 2021 година  за освобождаване на главния прокурор.

Съдебните кадровици дебатираха днес по искането на правосъдният министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, като ВСС прекрати заседанието си и отложи до 4 май решението си дали Иван Гешев ще остане на поста обвинител номер едно.

За да бъде отстранен Иван Гешев, са необходими поне 17 гласа във ВСС.

На 16 юли миналата година служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

При днешното обсъждане ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието Надежда Йорданова трябва да отстрани в 7-дневен срок.

Главният прокурор Иван Гешев определи преди днес предложението на Стоилов като бланкетно. По думите му в него няма факти, които да кореспондират с твърдения.

Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите. А преди заседанието главният прокурор коментира:

"Ако не беше смешно, щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност. В името на българската държава и държавност или каквото останало от нея, се надявам министърът на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения - постоянно с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки един български гражданин, тези свои твърдения да ги заяви в пленума на ВСС, където е мястото за това нещо,  а не да мълчи".

Съдебните кадровици трябва да се произнесат по пет казуса, по които министърът на правосъдието Надежда Йорданова твърди, че главният прокурор е нарушил Конституцията.

Йорданова коментира:

"С отстраняването на главния прокурор, на господин Гешев в качеството му на главен прокурор, ще решим това обстоятелство, че България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие".

Същевременно в Народното събрание се провежда заседанието на правната комисия, на което се обсъждат промените в закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

В началото на заседанието в остър словесен сблъсък влязоха главния прокурор Иван Гешев и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Главният обвинител отново защити позицията си, че предвиденото закриване на специализираното правосъдие е уронване на престижа на правовата държава, а Христо Иванов заяви, че това стъпка към равно правосъдие, което да е деполитизирано.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42