Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън определи като геноцид действията на руските войски в Украйна

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън определи руската инвазия в Украйна като геноцид.

На събитие в щата Айова Байдън посочи, че възможността на американците да си купуват гориво не би трябвало да зависи от това "дали диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света".

След това той уточни, че съзнателно е използвал термина геноцид за случващото се в Украйна.

"Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин се опитва да унищожи идеята за това да можеш да си украинец. Доказателствата се увеличават. Появяват се още свидетелства за буквално ужасяващите неща, които руснаците са извършили в Украйна. Тепърва ще научаваме още за разрушенията. Ще оставим на адвокатите да решат в международен план дали отговаря на квалификацията, но за мен със сигурност изглежда по този начин", категоричен беше американският президент.

Досега Байдън беше наричал руския държавен глава Владимир Путин военнопрестъпник, но никога не беше заявявал, че руската инвазия в Украйна е геноцид, припомнят Ройтерс и „Гардиън“.

Истински думи на истински лидер - така определи украинският президент Володимир Зеленски изказването на американския държавен глава. Да бъдат наричани нещата с истинските им имена е ключово за противопоставяне на злото, написа още Зеленски в социалната мрежа Туитър.

Той допълни, че украинските власти са благодарни за предоставената досега американска помощ, но спешно се нуждаят от още тежко въоръжение, за да предотвратят нови руски зверства.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира твърденията на руския президент Владимир Путин, че мирните преговори между Киев и Москва са в задънена улица.В интервю за американската телевизия Пи Би Ес украинският първи дипломат заяви:

"Не мисля, че в момента може да бъде подписано споразумение, докато виждаме как Русия развива офанзивната си операция в Донбас. Мисля, че моментът за преговори ще бъде след края на битката за Донбас, когато и двете страни ще са наясно с перспективите за тази война".

Той отново настоя на Украйна да бъдат предоставени оръжията, от които има нужда, а на Русия да бъдат наложени сурови санкции, както и да има финансова помощ за украинската икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Фотография: Яна Лозева

Явор Гърдев: Войната в Украйна изгражда много по-категорично желязна стена от тази по време на Студената война

Декември 2020 година. Светът е в разгара на световната пандемия от Covid-19. Историята продължава да се пише. За първи път в стогодишното си съществуване Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен осъществява онлайн премиера на спектакъла..

публикувано на 12.04.22 в 11:15
Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация

СТО понижи прогнозите си за международната търговия със стоки заради войната в Украйна

Световната търговска организация намали прогнозата си за растежа на търговията със стоки през тази година до 3% от предишна оценка за 4,7% заради войната в Украйна. За 2023г. се очаква увеличаване на международната търговия с 3,4 на сто...

публикувано на 12.04.22 в 15:40
Съби Събев

В Украйна предстои брутална военна кампания

Русия обяви, че съсретодочава силите си в Донбас, а преди това изтегли голяма част от силите си в Киевска област.  Събитията от 48-ия ден на войната в Украйна и  очакванията в следващите дни коментира   генералът от резерва Съби Събев . В..

обновено на 12.04.22 в 17:11
Владимир Путин

Путин: Преговорите с Украйна са в задънена улица

Президентът на Русия Владимир Путин заяви във вторник, че мирните преговори с Украйна са стигнали до задънена улица. Говорейки публично по отношение на войната за пръв път, откакто руските военни сили се оттеглиха от Северна Украйна, след като..

публикувано на 12.04.22 в 18:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното..

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити,..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа..

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената..

публикувано на 20.05.24 в 19:05