Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на битовата престъпност тревожи жителите на свищовско село

Снимка: Здравка Маслянкова

Хората от свищовското село Червена са притеснени от увеличаващата се по думите им битова престъпност и разказват за посегателства от местните роми върху необитаеми къщи. В селото има полицейски инспектор, който идва веднъж седмично за по един час. За да се чувстват сигурни за имотите и живота си, жителите на село Червена плащат на частна охранителна фирма.

Какви са проблемите с битовата престъпност и има ли възможни решения?

Червена по регистри е с около 200 жители, но по думите на местните хора в селото, отстоящо на 40 километра от общинския център Свищов, живеят стотина души, празните къщи са повече от населените, а животът е труден. Най-големият проблем се очертава битовата престъпност, разказват хората: 

"В селото се живее много трудно, безработно". 

"Кражби, престъпления, никой не обръща внимание. Обират се къщи, празни  изоставени. Разбиват, влизат". 

"Кражби – колкото искаш вече, ама кои са, що са? Има и местни, лапешка работа. Привикват ги полицията".

снимка: Здравка Маслянкова
Според 33-годишния кметски наместник, управляващ втори мандат село Червена, Петко Василев проблеми с криминогенната обстановка в селото няма:  

"Относно кражбите – наистина тук напоследък имаше една-две кражби, но като цяло нещата са силно преувеличени. Няма такива издевателства на ромското население над българите. Населението е застаряващо в селото, има много празни къщи, които се разрушават от времето. Като цяло няма често постъпили жалби при мен".  

Кметският наместник на село Червена не живее в селото. Местните хора са си припознали за управник Пламен Генов, съдържателя на смесения магазин и кръчмата в центъра на селото до кметството: 

"Десетина къщи в последната година има обрани. Имаме си охранителна фирма и откакто е тя тука, са намалели много кражбите. Един квартален е на три села, просто няма как, и да искат не могат да имат такова присъствие полицията. Ние сме съгласни дори на охранителната фирма, защото в края на краищата – 7 лева".

Полицейският инспектор идва в Червена един път в седмицата за един час, отговаря и за още две села. За битовата престъпност в селото са нарочени ромите. Проблемът е в липсата на контрол, казват двама ромски младежи, които работят в кравефермата в Червена: 

"Те са няколко, броят се на пръсти, безнаказано е, защото са нямали това възпитание, и полицейски контрол няма, тях не ги засяга толкова много полицейски контрол“. 

"Заради двама-трима, после всички страдаме. Няма никакъв контрол от никого, никой нехае за никого, не обръща внимание“.

снимка: Здравка Маслянкова
Село Червена се обслужва от полицейския участък в Свищов, а пожарната и Спешна помощ идват от Левски. Положението е патово, обобщава Сали Османов: 

"Каква полиция – полицията е обърната на поща за актове и призовки само, друго няма. На 112 звъним, чакаме по два-три часа да дойдат от Свищов – това е положението. И пожарната е така, на човека къщата изгоря миналата година, няма пожарна, няма нищо. Изгоря къщата, тогава дойде пожарната". 

Полицията днес се оказа близо до хората и на крака им дойдоха началникът на полицейското управление в Свищов Момчил Златев и директорът на ОДМВР във Велико Търново Димитър Машов. Според тях престъпността в Червена не е тревожна, селото е спокойно и мерки се вземат: 

"В рамките на последните три години - общо 11 заявителски материала, от които 7 са за кражби, като само една частично не е разкрита от тях. Спокойно село, като твърдя, че от 2021 година до сега нямаме заявена кражба от селото. Имаме два или три други случая, които са за престъпления, които не съставляват извършени кражби", посочи Златев. 

"Работим ръка за ръка с охранителните фирми. Отделно работим много добре с местната власт. Там, където има проблеми, незабавно се вземат мерки и проблемите се решават. Дали ще бъде под формата на операция, дали ще бъде засилено полицейски присъствие, пренасочване на патрули – това нещо се прави. Отделно полицейските инспектори и младши полицейските инспектори имат приемни дни, в които посещават населените места", заяви Машов.

снимка: Здравка Маслянкова
Че в Червена има проблеми, не беше чувал и кметът на община Свищов Генчо Генчев, който също дойде в най-отдалеченото село от крайдунавската община и заяви:  

"Като местна власт тук е ролята на областната управа, на областната дирекция да засили полицейското присъствие по отдалечените населени места. По населените места са обезпечени с инспектори, които регулярно всяка седмица посещават. Сигнали не са постъпвали, няма официален сигнал". 

А хората в свищовското село Червена се чувстват изоставени

"Държавата изобщо не мисли за малките села, както сме ние в Червена. Не мисля за малките села да отпуснат. Няма". 

снимка: Здравка Маслянкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост. Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане лидер на торите не цели да оказва натиск върху Риши Сунак да се оттегли от поста, а просто да го..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26