Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават за закриване на спецправосъдието и парите на пътните строители

| обновено на 14.04.22 в 15:23
Снимка: БГНЕС, архив

Промените в Закона за съдебната власт влязоха за окончателно обсъждане в пленарната зала. Поправките на управляващата коалиция предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Депутатите вече гласуваха за отмяна така наречените "кариерни бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет. Без бонуси остават и  главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС. 

Парламентът удължи работния ден до окончателното приключване на дневния ред, който включва и спецпрокуратурата и решението, с което Пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища. 

От парламентарната група на ГЕРБ остро се противопоставиха на промените.

Дани Каназирева заяви, че управляващите целенасочено унищожават работеща институция:

"Дела от 2015-а и 2016-а. Ами, чакайте, колеги, като идат в Софийски градски съд по-бързи ли ще станат? Това ли е вече любимият съд? Ама, целта прозира, разбирате ли? Нито сте толкова глупави, нито сте толкова некомпетентни - смяна на магистратите по делата и взимане на тези дела не от този съд, а от друг съд".

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова увери, че правата на защитените свидетели по дела, разглеждани от Специализирания съд, няма да бъдат накърнени:

"Нека да си припомним, че 46-ото Народно събрание измени законодателството и Бюрото за защита на лицата във връзка с наказателното производство вече не е при главния прокурор, а е към министъра на правосъдието. И в това си качество мога да ви уверя, че всички инструкции, указания, междуинституционални споразумения във връзка с неговата работа с оглед защитата на лицата, защото не става въпрос само за свидетели, в различните случаи - за класифицирана информация, са с достатъчно високо ниво на защита".

Депутатът Анна Александрова от ГЕРБ заяви, че със закриването на органите на специализираното правосъдие се прави услуга на олигархични кръгове:

"Крайно време е преди този законопроект да бъде подложен на гласуване на второ четене да кажете на българските граждани чии интереси защитавате – тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения. Тези същите, които ги изкарахте борци за правосъдие, тези, които не крият подкрепата си към вас, тези, които ще са най-доволни от закриване на специализираните структури в България. Сигурна съм, че обществото ще ви потърси сметка".

Депутатът Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" призова да не се правят спекулации:

"Не вменявайте някаква вина, там където няма. Не правете спекулации, там където няма доза истина и не прехвърляйте вината, че евентуално липсата на професионализъм на дадени колеги ще е плод на нашите действия тук. Излезте и посочете конкретни дела и лица, за да можем всички заедно да ги проследим"

Депутатът от БСП Крум Зарков определи спецпрокуратурата като бухалка за политическа разпра:

"Как изведнъж се оказа, че има съд, който мнозинството харесва повече от другите. Обяснете на международните наблюдатели как между 2017 и особено след 2019 г. започна да обикаля един черен микробус из София и страната с надпис "Специализирана прокуратура" и да прибира хора, в това число действащи министри, но не защото са осъдени, а защото имат мерки за неотклонение, които друг съд не би приел. Обяснете им на прокурорите, които се борят срещу тероризма и организираната престъпност, че закриване на специализираните съдилища не означава, че в България повече никой няма да се бори с този феномен. Но надявам се, че означава, че най-накрая някой ще започне да се бори, особено в частта "корупция".

Спецправосъдието е символ на превзетата държава, а структурите са неефективни и са се превърнали в орган за политическа репресия. Това са основните мотиви на управляващите за закриването, заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната":

"Правим първа голяма крачка с гледането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура, станали символ на превзетата държава. Партиите от управляващата коалиция се явиха на избори с тази заявка, с това обещание към избирателите".

Текстовете уреждат още кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираните звена, както и условията и реда за тяхното преназначаване. Премахват се и т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към ВСС.

Днес парламентът ще разгледа и проекторешението, което предвижда Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати 50 процента от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканската пътна мрежа. 

В пленарната зала ще бъде гласувано и решението, с което Пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища. Останалите 50%, които се дължат на строителния бранш, ще бъдат платени след стриктна проверка, обеща премиерът Кирил Петков.

"Заедно с министерството на регионалното развитие ще минем през експертна комисия да оценим дали тези средства са похарчени правомерно. И след такава оценка да има отново санкция на парламента за одобряването на тези средства."

Пътностроителните фирми вчера протестираха с искане моментално да получат половината от дължимите им средства. Проекторешението предвижда браншът да получи първоначален транш от 600 милиона лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството на Кипър актуализира държавния бюджет

Правителството на Кипър одобри първата актуализация на държавния бюджет за тази година. Допълнителните средства от над 350 млн. евро са необходими за лекарства, вода, мерки срещу високите цени.  Увеличаването на бюджетните разходи се налага поради повишени нужди в различни сектори и правителството може да ги осигури, тъй като икономиката се развива..

публикувано на 27.06.24 в 04:49

Без явен фаворит в последния телевизионен дебат между Сунак и Стармър

Късно снощи британските гласоподаватели станаха свидетели на последния телевизионен дебат по Би Би Си между премиера и лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Киър Стармър  - лидер на Лейбъристката партия, която има преднина от 20 пункта в проучванията на общественото мнение. До общите избори остава една седмица. Имиграцията, икономиката,..

публикувано на 27.06.24 в 04:16

Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

Организаторът на опита за държавен преврат на Боливия генерал Хуан Хосе Сунига беше арестуван, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Това стана часове след като по заповед на досегашния главнокомандващ боливийската армия тежко въоръжени военни, танкове и бронирани бойни машини атакуваха президентския дворец на централния площад..

публикувано на 27.06.24 в 03:16

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02