Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Виктор Йоцов: Днес няма да се стигне до избор на управител на БНБ

Типът инфлация, който идва, е като лавина - да не си въобразяваме, че можем да я спрем, отбелязва икономистът

доц. Виктор Йоцов
Снимка: БГНЕС

"Очевидно обстановката е много изострена и не предполага вземане на решение. Почти съм сигурен, че няма да се стигне до избор." Това каза пред БНР за избора на нов управител на БНБ доц. Виктор Йоцов, икономист и преподавател в Катедра "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.

"Подозирам, че причините за подмятането на тези компромати и обвинения са на съвсем друго ниво, не касаят професионалните качества на кандидатите. На политическа основа", посочи той в предаването "Преди всички".

Според Йоцов сме "в много неприятна ситуация", защото "виждаме невъзможност за избор не само в БНБ" - има много други институции, които от много време не са попълнени.

От правна гледна точка изборът на нов гуверньор на БНБ може да продължи дълго време, но че носи негативи, няма никакво съмнение, изтъкна доц. Йоцов.

Преподавателят прогнозира, че заявените от управляващите антикризисни преговори и действия ще бъдат насочени не толкова "за стопиране или овладяване на инфлацията, колкото за облекчаване на нейните последици".

"Таван на цените никога не е работел. Не може да се слага таван на цените. По-скоро да има контрол върху печалбите, които фирмите си начисляват."

"Прагът на ДДС да се вдигне от сегашните 50 000 лева – за това поне от 5 години се говори и това не е свързано с инфлацията. Аз не знам дали това ще има някакъв ефект върху инфлацията. Този тип инфлация, който сега идва, която в основата си е в енергийния сектор и хранителните продукти, е нещо като лавина – като тръгне, спиране няма", коментира икономистът.  По думите му трябва да се търсят начини да се облекчат тези, които ще пострадат най-много.

"Да не си въобразяваме, че можем да спрем лавината."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места,..

публикувано на 23.05.24 в 07:48