Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"РСМ изглежда като най-сериозното "камъче", което може да катурне правителството"

Димитър Ганев: Намираме се в ситуация на плаващи ад хок мнозинства

"Няма да има предсрочни избори заради нарушеното мнозинство сега"

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

"Намираме се в ситуация на плаващи ад хок мнозинства и тя е съвсем нова, различна от тази, в която започна работа това коалиционно правителство".

Това каза пред БНР Димитър Ганев, политолог и социолог от изследователен център "Тренд".

Той подчерта кои са критичните казуси пред управляващите - изборът на гуверньор на БНБ, предоставяне на въоръжение за Украйна, ветото пред Северна Македония и промяната в изборното законодателство.

Темата за Северна Македония изглежда като най-сериозното "камъче", което може да преобърне колата на правителството:

"Ако премиерът реши да вдигне ветото пред РСМ без санкцията на коалиционните партньори и някакъв вид санкция от парламента, това би могло да доведе до разпад на управляващата коалиция, защото това ще отекне толкова силно, с толкова мощен обществен резонанс, че партиите ще гледат да се разграничат по най-бързия начин от това решение. А това означава напускане на коалицията".

Прогнозата на социолога е, че няма да има предсрочни избори заради нарушеното мнозинство сега:

"Има няколко стабилизиращи фактора - войната в Украйна, нито една от партиите в парламента няма интерес от предсрочни избори и това ги крепи".

Според него събарянето на кабинета "Петков" може да бъде задействано от формация, която прецени, че участието в правителството ѝ носи пасив и излизането от него може да ѝ донесе определен политически капитал, който да използва на предсрочни парламентарни избори.  

"Центърът е най-логичното политическо позиционираме на учредяващата се днес партия "Продължаваме промяната", смята политологът.

Интервюто на Даниела Големинова с Димитър Ганев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Кефалояни

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Гърция активизира от днес приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представено от министъра по туризъм Олга Кефалояни, а всеки може да го свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. На приложението може да се отправят въпроси писмено и устно на 31 езика, като използва технологията за..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка" Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители на..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26

Да обиколиш Европа с колело

Пътешественикът Панайот Изцакирис реши да осъществи една от мечтите си – да обиколи Европа с колело. "Тръгнах от Залцбург, Австрия. Ще продължа през Словения, Хърватия, Босна, Черна гора, Албания и после до Солун, Гърция", посочи той пред БНР, като разказа, че всеки ден кара по 100-120 км. На места пътешественикът е използвал влак заради лошо..

публикувано на 13.06.24 в 10:21

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16
Александър Александров

Директорът на "Топлофикация – София" е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. В лична позиция до..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ" започва от Плевен

От Плевен започва кампанията "Пет минути за ЗДРАВЕ". С безплатни изследвания чрез телемедицина се предлагат проверка на основни здравни показатели на белия дроб. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично..

публикувано на 13.06.24 в 09:51