Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителните продукти в Кипър значително са поскъпнали за месец

В Кипър за последния месец значително са поскъпнали основни хранителни стоки, показва обявеното в петък проучване на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Инфлацията през март в страната достигна 26-годишен връх, съобщи Статистическата служба.

С повишени цени са олиото, месото, зеленчуците, като най-голям е скокът при доматите - с 60%, посочва проучването на пазара, извършено от Службата за защита на потребителите. То обхваща цените на хранителни стоки в 39 големи и малки супермаркети в цялата страна в периода от 9 март до 13 април.

С над 16% е поскъпнало пилешкото месо, а свинското - с 13%. От Кипърската асоциация на месопроизводителите отчетоха ръст от 20% на цените на техните продукти през последните дни, като предупредиха за нови увеличения най-вече заради повишаването на цените на фуражите.

Значително намаление се наблюдава при краставиците, които са поевтинели с 27% според данните в проучването.

Инфлацията през март в Кипър скочи до 7,1% на годишна база, което е най-високото й ниво от 26 години, съобщи по-рано през седмицата Статистическата служба.

Най-голямата промяна през март спрямо февруари тази година тя регистрира в групата на облеклото и обувките - цените им са се увеличили с почти 9%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър облекчава Covid мерките

От утре в Кипър предстои значително облекчаване на мерките. Например, ще се ходи без маска на улицата и без тест на работа. На много места вече няма да се изисква и Covidсертификат, след като правителството одобри отпадането на ограниченията, прилагани..

публикувано на 10.04.22 в 20:06

Кипър и още 7 страни искат ЮНЕСКО да признае акушерството за културно наследство

Кипър и още 7 страни от 4 континента кандидатстват заедно за включване на акушерството в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Съвместното заявление на европейските държави Кипър, Германия, Люксембург, Словакия,..

публикувано на 10.04.22 в 22:52

Ресторантьорите в Кипър са недоволни от изключването им от облекченията на Covid мерките

Редица браншове в Кипър в сферата на ресторантьорството и развлеченията реагираха остро след влезлите в сила облекчения на Covid мерките, от които засега са изключени. Те призовават правителството да преразгледа решението си. Задължителното представяне на..

публикувано на 12.04.22 в 08:22

8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите в Кипър

Властите в Кипър отпуснаха над 8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите, за да се справят с поскъпването на фуража след избухването на войната. Кореспонденция на Бранислава Бобанац. Кипър е първата страна в Европа, която..

публикувано на 15.04.22 в 23:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Вътрешният министър подаде заявление за лична карта от ново поколение

От понеделник Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни..

публикувано на 17.06.24 в 09:17

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции,..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът насрочва..

публикувано на 17.06.24 в 08:41
Петър Ганев

Петър Ганев: Следващият финансов министър ще разполага с по-голяма пица

Чакаме редовния конвергентен доклад, който ще ни каже, че не сме готови за еврозоната . Това посочи в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и..

публикувано на 17.06.24 в 08:39

Русия е засилила нападенията си над Украйна по време на швейцарската конференция за мир

Русия е засилила нападенията си срещу Украйна по време на приключилата вчера двудневна мирна конференция в Швейцария, предаде ДПА, като цитира изявление на украинския генерален щаб. "През целия ден врагът засилва настъпателните и щурмовите си..

публикувано на 17.06.24 в 08:30
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Всеки използва конференцията в Швейцария, за да защити своя позиция

Конференцията в Швейцария имаше наполовина успех. Заключителното комюнике не беше подписано от много държави – от Саудитска Арабия, от Бразилия, от Индия. Китай не присъстваше. Това означава, че няма достатъчно подкрепа за плана на украинския..

публикувано на 17.06.24 в 08:26

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на..

публикувано на 17.06.24 в 08:09