Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моряците от "Царевна" пристигнаха във Варна

| обновено на 18.04.22 в 17:21
5
Румен Сарандев
Снимка: Румен Сарандев

Българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран в украинското пристанище Мариупол повече от 50 дни, се завърнаха на родна земя. Четиринадесет български моряци и един украинец от екипажа на "Царевна", който е кадет в Морско училище, бяха евакуирани преди седмица. Те пристигнаха с правителствения самолет на летище Варна.

Моряците бяха посрещнати от семействата си и от премиера Кирил Петков и от външния министър Теодора Генчовска.

Благодаря на всички институции, на службите и министерствата, както и на спецслужбите, които имаха перфектна организация, заяви Петков.

В отговор на въпрос на БНР за представители на военно разузнаване и спецчасти в Мариупол премиерът и външният министър заявиха, че не е имало такива. Но на два пъти имало "прозорци", през които са възнамерявали да изведат моряците, но се е преценило, че това е твърде опасно.

Самите моряци заявиха, че през цялото време животът им е бил изложен на опасност, защото са били в реални военни действия, но след като са били евакуирани към тя се отнасяли добре.

Вторият помощник-капитан - Веселин Славчев, каза: 
"Имаше много, много тежки обстрели, бомбардировки, бяхме притеснени. За нас имаше пряка заплаха. Много бяха рисковите ситуации за нас. Руснаците се държаха с нас много добре, след като слязохме. Ескортираха ни, пазиха ни. Абсолютно много човешко отношение. За Великден ще сме тук и искам да кажа: "Благодаря на Господ, на Света Богородица и на светците, че благодарение на тях можеше да се осъществи евакуация, защото, ако не бяха те, нямаше кой да ни евакуира".

Петков каза, че е имало варианти - през цялото време държавата и МВнР са били в контакт с украинската и руската страна, но не разкри повече подробности.

Работи се и по извеждането на моряците от Черноморск, където ситуацията е значително по-спокойна, водят се разговори с корабособственика. Шестима моряци от кораба "Рожен" в Черноморск бяха евакуирани, а 11 други остават на борда.

Премиерът посочи, че за останалите на борда на "Царевна" евакуацията ще стане по-сложна – това може да се случи, едва когато ситуацията се успокои и само със самия кораб. 

На борда на кораба, който е в Мариупол, остават петима наши сънародници, с които сме в постоянна връзка. Ситуацията в Мариупол е по-спокойнa, не се водят активни военни действия, каза мениджърът на кораба Даниел Стефанов.

Снимка: Румен Сарандев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Редакторът в БНР Росина Петрова роди момче

Тази нощ се роди Давид, първородният син на редактора в БНР Росина Петрова и Ивайло Даргов.  Момченцето е с перфектни размери- висок е 48 см и тежи 3 кг и 100.  Щастливите родители благодарят на екипа на Първа АГ болница "Света София" и на д-р Рени Ковачева, а екипът на БНР пожелава на цялото семейство здраве и радост и само добри новини...

публикувано на 12.06.24 в 11:28
Деян Колев

Деян Колев: Партиите не са спрели да търсят купуване на гласове

" Избирателната активност наистина беше много ниска . Такава беше и на някои от предходните избори. Това е очевидна тенденция на национално ниво. Има я и в ромските квартали – тази умора от изборите, тази умора от това, че хората не виждат някаква реална алтернатива, не виждат кандидати, които поставят техните искания". Това заяви пред БНР..

публикувано на 12.06.24 в 11:23
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски зове "евроатлантическите лидери" на разговор за бъдещето на България

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова всички: "евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България. Държавата трябва да има стабилно правителство". Според Пеевски предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани.  "Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно..

публикувано на 12.06.24 в 10:54

Масови проверки за стоки менте в Гърция

Гръцките власти масово проверяват за наличието на фалшиви стоки в скъпите магазини. Арестуваха търговци за измама на клиенти. На остров Крит само за ден властите арестуваха четирима търговци за продажба на фалшиви стоки. Те са обвинени в измама и фалшифициране на документи. Общата стойност на стоките е за над 4 милиона евро...

публикувано на 12.06.24 в 10:41

Рекорден спад в доверието към политиците на Острова

Доверието в политиката и изборната система на Обединеното кралство никога не са били на по-ниско ниво, според анализ на експерта по изборите сър Джон Къртис. В доклад за Националния център за социални изследвания Джон Къртис посочва, че има рекорден брой избиратели, които казват, че "почти никога" не вярват на правителствата да поставят..

публикувано на 12.06.24 в 10:32

ГИТ: Все повече непълнолетни у нас работят

Непрекъснато се увеличава броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда.  За първите пет месеца на 2024 г. те са 3404, като над 3300 от тях са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград...

публикувано на 12.06.24 в 10:23

В Германия представят планове за частично връщане на наборната служба

Германският министър на отбраната Борис Писториус представя днес плановете си за частично връщане на наборната служба. Тя беше отменена през 2011 година. Социалдемократът Борис Писториус не се отказва от намеренията си да възобнови поне частично наборната служба, въпреки несъгласието на лявото крило в партията му. "Крайно време е да променим..

публикувано на 12.06.24 в 10:22