Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционният съвет с консенсус за АПИ и парите за пътища

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

С консенсус по темата за Пътната агенция и парите за пътища е приключил Коалиционният съвет на управляващите партии, който се проведе в Министерския съвет. В срещата е участвал и вицепремиерът и министър по регионалното развитие Гроздан Караджов. 

Срещата започна в 19.30 ч. и продължи до късно вечерта в понеделник. Съветът на управляващата коалиция се събра в лидерски формат, само "Има такъв народ" бяха представени от зам.-председателя на ПГ Виктория Василева, участие е взел и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Няколкочасовият разговор е завършил с консенсус по темата АПИ и парите за пътищата, съобщи източник на националното радио от Министерски съвет.

Крайното решение ще бъде внесено на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия във вторник. 

Предложенията до момента бяха две - парите за ремонт на пътищата да се отпускат от Министерски съвет или с решение на Народното събрание и доведоха до напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ".

Пари все пак ще бъдат отпуснати, увериха участници в срещата.

На коалиционния съвет е било решено още всяка седмица да бъде обсъждана законодателната програма до "най-малкия детайл". 

Все още не е ясно дали ще бъде прието искането на "Има такъв народ" за промяна в състава на две ключови парламентарни комисии - правната и бюджетната.  

От партията на Слави Трифонов внесоха искане да бъде увеличен броят на техните депутати за сметка на "Демократична България".

Сега двете формации имат по двама представители там. От "Има такъв народ" обаче настояват, че като 25-членна група трябва да получат 3 места, а "Демократична България" – група с 16 народни представители, да остане с едно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26
Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и министър-председателят на Полша Доналд Туск - Варшава, 2 юли 2024

Германия и Полша искат да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната

Полша и Германия ще си сътрудничат в областта на отбраната, а Германия ще поеме по-голяма отговорност за защитата на външната граница на ЕС. Това стана ясно след среща между полският премиер Доналд Туск и германския канцлер Олаф Шолц във Варшава. На съвместната им пресконференция след разговорите полският премиер Доналд Туск заяви също така, че..

публикувано на 02.07.24 в 18:10
Център за деца с увреждания в Дебелец

146 деца ползват безплатно услуги и терапии в Центъра за комплексно обслужване в гр. Дебелец

Все повече се увеличава броят на децата с увреждания и различни дефицити в развитието . Колкото по-навреме бъде открито от семейството и от личния лекар, както и от социалните служби, че трябва да бъде оказана специализирана подкрепа, толкова по-бързи и добри резултати може да бъдат постигнати с детето , коментира педиатърът д-р Анелия..

публикувано на 02.07.24 в 17:52