Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър премахва Covid ограниченията по разделящата острова "зелена линия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър прави още една значима стъпка към следкоронавирусното нормализиране на живота. От 9.00 ч. тази сутрин се премахват всички мерки, свързани с пандемията, предприети на контролно-пропускателните пунктове през разделящата острова "зелена линия", съобщиха от мисията на ООН. 

Премахването на ковид изискванията означава, че преминаващите в северната или южната част на острова вече не трябва да правят тестове или да представят сертификат за ваксинация. Те бяха въведени през юни миналата година, когато движението през пунктовете бе възобновено след 15 месеца прекъсване заради пандемията.

Според Двуобщностния технически комитет по здравеопазване, в който влизат представители на кипърските гърци и на кипърските турци, отпадането на ограниченията е оправдано от подобрената епидемична ситуация на острова.

Промяната, която е в сила от днес, ще облекчи всекидневния живот и контактите между двете кипърски общности. Много кипърски турци учат и работят в Република Кипър.

Освен това свободното преминаване ще засили и туристическия трафик между двете части на разделения остров.

Над 1,2 млн. пресичания през пунктовете са регистрирани през миналата година. Това е много над броя им през 2020 г., но значително по-малко от трафика през 2019 г., надхвърлил 3,7 млн. преминавания, което е най-високият резултат за последните 5 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър очаква 50 процента повече туристи от миналата година

Кипър облекчава влизането в страната, премахва Covid изисквания

В очакване на 50 процента повече туристи от миналата година Кипър облекчава реда за влизане в страната и премахва въведени заради коронавируса изисквания към пристигащите. Одобреният от правителството нов План за действие за безпроблемно..

публикувано на 18.04.22 в 07:19

Хранителните продукти в Кипър значително са поскъпнали за месец

В Кипър за последния месец значително са поскъпнали основни хранителни стоки, показва обявеното в петък проучване на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Инфлацията през март в страната достигна 26-годишен връх, съобщи..

публикувано на 16.04.22 в 04:46

8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите в Кипър

Властите в Кипър отпуснаха над 8,5 милиона евро извънредна държавна помощ за животновъдите, за да се справят с поскъпването на фуража след избухването на войната. Кореспонденция на Бранислава Бобанац. Кипър е първата страна в Европа, която..

публикувано на 15.04.22 в 23:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той..

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19