Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център "Отворени врати за Украйна" помага за адаптирането на бягащите от войната

Снимка: ФБ страницата на центъра

Част от украинските деца вече учат в българските училища, наравно с връстниците си. Друга част сега учат дистанционно с преподаватели в Украйна. Това са част от вариантите за обучение. 25 000 деца за два месеца са влезли в България. И това кара доброволците от център "Отворени врати за Украйна" да се замислят за вариантите как да продължи ученето на децата. От Центъра имат два плана – един краткосрочен и друг дългосрочен. 

Средно по 60 – 70 семейства посреща ситуационният център в София на ден. С тях идват по четири – пет деца. И така бройката за децата, които трябва да се образоват. Тази статистика прави ясно предизвикателството да организираш обучението на украинските ученици. Част от децата могат да се интегрират в български училища и това се прави, обясняват от центъра "Отворени врати за Украйна". Но това става след като родителите или близките са минали през съответните държавни процедури. А децата минат през задължителните за българските училища имунизации. Тази дупка в периода на адаптация искат да запълнят от Центъра, като направят класни стаи за украинчетата, които все още може да се учат чрез компютър с учители в Украйна.

Андрей Николов каза, че краткосрочният план е да има родителски кооперативи, в които децата онлайн да получат образованието.

Столичната община вече е предложила места за обучение, обясни Андрей. Но дори и при уреденост има нужда от техника. Компютри или таблети, или лаптопи. И доброволци, които да помогнат дори да се адаптира клавиатурата за украинския език, обясни той.

Според Юляна Колюкина, която помага на доброволците, в момента украинските деца няма да имат проблем да завършат украинските училища дистанционно.

Подходящата среда за обучение е важна за всеки ученик, каза Ирина Кобоненц. Тя избягала от войната с двете си деца и е един от доброволците, който е готов да помага с преподаването в България. Смята, че има опита, защото в населеното място, където живеела, имала детска площадка, която събирала децата на родители, които ѝ оставяли, докато са на работа:

"Мога да им преподавам. Най- важното е това да се случва в спокойна атмосфера. Нужно е към групата да има и човек, който да е запознат с нуждите на деца със специални потребности. Химикалки, тетрадки и всичко нужно за учениците. През първия месец ще им е нужна адаптация, а не да ги товарим с уроците, за да може лека-полека да си спомнят какво са учили. Аз ще се поинтересувам в кой клас са били децата, какво са учили"

Като майка на две деца тя каза, че е нужно учениците да се социализират с връстниците си. И от опита на сина си, който е в трети клас, Ирина каза, че онлайн обучението не е за предпочитане:

"Присъственото обучение е най-добро. Ще бъде по-ефективно. Едно от децата ми е в трети клас и половината от училищния му живот премина дистанционно. Не е полезно за зрението, социализацията я няма никаква. Като дойдохме в България гледах да го ориентирам към шахмат, танци, карате. Неща, с които и в Украйна се занимаваше. Но и за децата ситуацията е нестандартна. Затова е нужно да имаме поне малко място, цветни стаи, за да се опознаят. Знаете ли, основно доброволците помогнаха да се установя в България. И тук се научих да получавам помощ. По принцип съм свикнала да правя всичко сама, със съпруга ми, дори аз съм помагала на хора".

Ирина Кобоненц каза, че бъдещите ѝ занимания с децата са възможност и да има работа. 

От център "Отворени врати за Украйна" обявиха, че се обмисля вариант бъдещите учители да получават заплата. Ирина не е сигурна дали ще остане в България, или ще се върне в Украйна. Именно към тази стъпка е насочена и втората част от идеята на Андрей Николов. Освен т.нар. кооперативи, той смята, че дългосрочната стратегия е центърът да създаде и училище, което да помогне за интеграцията на децата, чиито семейства и след края на войната в Украйна ще останат в България.

Дали това ще се случи обаче, вече зависи не само от доброволците. А и от българската държава. 

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова техническа профилактика на предаватели

На 9 май  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ДЕВИН 4 на честота 88 MHz,  ИВАЙЛОВГРАД 4 на честота 91.6 MHz и СТРУПЕЦ 4 на честота 94.7, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в..

публикувано на 09.05.24 в 06:00

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има среща със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58