Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски и Лудогорец излизат в непредвидим сблъсък

Левски - Лудогорец
Снимка: БГНЕС

Футболистите на Левски и Лудогорец ще определят довечера съперника на ЦСКА София във финала на турнира за купата на България. Двата тима излизат от 19.00 часа на стадион "Георги Аспарухов" в очакван с огромен интерес мач-реванш от полуфиналите на националната купа.

Столичани имат предимство в резултата, след като успяха да надиграят съперника в първата среща в Разград с 3:2 - Марин Петков реализира дузпа в 11-ата минута на добавеното време. Така те си осигуриха добра преднина преди реванша в София, тъй като головете на чужд терен важат за Купата, което означава, че на практика шампионите се нуждат от успех с два гола разлика, за да се класират за финала на 11 май.

Левски играе значително по-силно през пролетния дял от шампионата, като има седем победи в десет мача във всички турнири. В останалите три срещи отборът на Станимир Стоилов направи две нулеви равенства с ЦСКА и отстъпи именно на Лудогорец с 1:2 в Разград след късен гол за домакините.

От своя страна, тимът на Анте Шимунджа си гарантира 11-а поредна шампионска титла на страната след убедителния успех над Славия с 4:1 в последния кръг. Разградчани отстъпиха само веднъж, подобно на предстоящия си съперник, във всички турнири – поражението с 2:3 от "сините" за Купата преди седмица.

Големият отсъстващ е в състава на Левски - поради наказание, Станимир Стоилов - не може да разчита на утвърдилия се основна фигура в средата на терена Илиян Стефанов. Домакините ще имат обаче сериозно предимство - стадион "Георги Аспарухов" бе разпродаден в дните преди двубоя, като "сините" запалянковци отново ще създадат невероятна подкрепа за своите любимци.

Левски е рекордьор по отличия за Купата на страната с 25, но не е печелил трофея от 2007-а насам, когато побеждава във финала Литекс с 1:0 след продължения. За последно столичани бяха финалисти в надпреварата през 2018, когато загубиха от Славия след изпълнение на дузпи. Лудогорец триумфира за последно с Купата през 2014 година, когато победи Ботев Пловдив с минималното 1:0. За последно съставът игра финал през 2017, когато отстъпи на "канарчетата" с 1:2.

Съдия на полуфиналния реванш на стадион "Георги Аспарухов" ще бъде Драгомир Драганов. Негови помощници ще са Димо Вълчев и Христо Хаджийски. Победителят от втория полуфинал за Купата ще се изправи срещу действащия носител на трофея ЦСКА София на финала на 11 май на Националния стадион "Васил Левски".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волейболистите на Франция спечелиха Лига на нациите

Олимпийският шампион Франция триумфира с трофея в Лигата на нациите. Воденият от Андреа Джани тим се наложи над Япония с 3:1 (25:23, 18:25, 25:23, 25:23) в големия финал на надпреварата, изигран в Лодз (Полша).  "Петлите" вдигат за втори път титлата - след 2022 г. Финалът бе трети за тима - през 2018 г. загубиха от Русия с 0:3 гейма и останаха със..

публикувано на 01.07.24 в 07:21
Фенове на Еквадор реагират на мексиканеца Рейес след мача.

Венецуела и Еквадор продължават напред на Копа Америка

Отборите на Еквадор и Мексико не излъчиха победител в сблъсъка помежду си от група "В" на Копа Америка и Еквадор се класира за елиминациите, докато Мексико отпада от турнира. Мексиканците три пъти претендираха за неотсъдени дузпи. В последния случай в края на мача реферът дори първоначално я даде, но след разглеждане на ситуацията с ВАР прецени,..

публикувано на 01.07.24 в 05:51
Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио

Ина Ананиева: На Олимпиадата пожелавам късмет на момичетата ни, но той идва при подготвените

Тя е  един от най-успешните треньори в съвременната история на българската художествена гимнастика, извела българския ансамбъл до абсолютна световна титла след 18-годишна пауза, както и до бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро. Знае какво е целият ти свят да рухне - преживяла го е не веднъж, а два пъти. Знае какво е да преминеш през целия път..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Стилияна Николова с четири златни отличия на турнир по художествена гимнастика в Кайро

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика от Будапеща 2024 Стилияна Николова спечели златните медали на финалите на всичките четири уреда на международния турнир "Pharaohs Cup" 2024 в Кайро (Египет). Възпитаничката на Валентина Иванова извоюва титлите на обръч с резултат от 36.350 точки, на топка с 34.800, на бухалки с 34.700 и на..

публикувано на 30.06.24 в 16:58
България - национален отбоп по естетическа гимнастика (жени)

Злато за състезателките ни по естетическа гимнастика на СК в Испания

Националният отбор на България спечели златните медали на Световна купа по естетическа групова гимнастика в Тарагона (Испания). Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева събраха 57.100 точки от двете изигравания, след..

публикувано на 30.06.24 в 16:16
Никола Цолов

Никола Цолов е шести в Австрия

Българският пилот в автомобилната Формула 3 Никола Цолов за първи път в кариерата си завърши състезателен уикенд с две класирания в точките, след като днес той остана на 6 място в дългото състезание на пистата "Ред Бул Ринг". Вчера триумфира в спринтовия старт. Цолов стартира десети днес и се ориентира перфектно в хаотичните първи завой, за..

публикувано на 30.06.24 в 11:53
Мария Николова

Мария Николова със 7-а победа и рекорд в Обиколката на Витоша

Мария Николова направи голямото си завръщане с уникален рекорд и пореден  триумф в Обиколката на Витоша. След като два сезона тя пропусна емблематичната надпревара заради стартове в чужбина, днес тя записа седмата си победа в 100-километровото свръх изпитание и стана първата обиколила планината с бягане под 9 часа. За феноменалното постижение..

публикувано на 30.06.24 в 11:24