Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От школовката на селския готвач, през "Master Chef" до пекарна в сърцето на София

Майсторът на козунаци Даро: Рецептата трябва да я счупиш и ремонтираш

"С хляба не експериментирам, по-голям е от мен"

"Силвия – при нея отиде първия козунак. Таткото в семейството е починал, бабата е на 73, в тежко състояние в болница."

"Таня е на легло от 15 години. След травма на прешлените развива спинална дистрофия и не може да се обслужва сама. Живее с дъщеря си и малкия Джовани, който винаги е до нея."

"Роси страда от множествена склероза и е напълно прикована към леглото. С месеци не излиза, защото живее на втория етаж, но няма нито асансьор, нито рампа."

"Тя е на 80 години, изоставена сама от дъщеря с проблеми с алкохола и от внук с проблеми с наркотици. Изоставена да плаща техен заем, за който отива половината й пенсия."

Това са само част от историите, с които следващият герой на предаването "Изотопия" се сблъсква от три години насам. От толкова той прави така наречените си "висящи" козунаци, платени от някого, който не ги взема, а ги дарява.

Снимка: Лора Търколева

Дарин Стойков е самоук кулинар. Преди години професионално се е занимавал с пиар и комуникация, но днес има собствена пекарна в сърцето на София. Именно там се замесва великденското чудо. За три години кампанията му е помогнала на болни и самотни хора, възрастни и деца, хора в нужда, хора с увреждания и интелектуални затруднения.

Този април козунаците на Даро бяха за жените и децата, избягали от войната в УкрайнаПолучиха ги бежанци в София, Стара Загора и Дуранкулак.

Пекарната на Даро се намира на столичната улица "Ангел Кънчев", където се разнася и примамливият аромат от печивата му.

Снимка: Лора Търколева

"Като си развиваш бизнеса, ти всъщност развиваш улицата, квартала, града, ако щеш", вярва Дарин.

"Божидар се казва първият човек, който остави пари да направим козунаци за хора, които не могат да си позволят. Това беше първият Великден на пандемията. В София беше студено и мрачно", спомня си той началото на кампанията с "висящите козунаци" преди 3 години.

"Аз не искам да вземам венци за тази инициатива. Ние сме просто изпълнители", скромно допълва Даро.

През тази година Даро отбеляза рекорд - изпекъл е цели 194 козунака. Същевременно бе охулен, защото избра да дари радост на бежанци, а не на българи.

"Не може да стоим полубезучастни и понеже не бива да са половинчати нещата, решихме, че всичко, което можем да направим тази година, ще го направим за тези хора, които са на хиляди километри от домовете си, дето не е ясно има ли ги, няма ли ги. Това са хора, които, каквото и да направиш за тях, все е помощ", споделя майсторът пекар за тазгодишното издание на "висящите козунаци".

"Колкото и да сме малки, можем да помогнем", убеден е той.

Снимка: Дарин Стойков

"Когато правя козунаци, предпочитам да съм сам. Така си организирам работата, че ми е по-лесно да съм сам", открехва вратата към кухнята на майсторлъка си Даро.

Козунаците са направени с истински продукти и съм сигурен, че са били харесани, не крие гордостта си той.

"Няма какво да не му харесаш на моя козунак."

През последните години през ръцете му минават около 3 хиляди яйца месечно, но той не забравя онези пържени яйца, които е направил на майка си за 8 март, когато бил първокласник в Елхово.

Снимка: Дарин Стойков

Дядо му бил селският готвач. Сватби, кръщенета, изпращания, сватби, погребения били много добра школовка за Даро.

"Улицата се затваряше, нареждаха се едни пейки, маси. В цялото село имаше едни 600-700 метални чинии, които бяха постоянно в оборот. С дядо ми тогава – тук ще са три казана курбан, тук – три казана яхния, той ме е научил на основите. Баба беше сладкарката, дядо беше готвачът. Козунаците тя ме научи, с гледане. Тя ме гледа отстрани, аз ги правя. Докато не стане на конци, не спираш да месиш."

"Рецептата е предизвикателство – трябва да намериш начин да я счупиш, да я подобриш, да я ремонтираш. Сладкарството, пекарството не е грамове, милилитри, градуси и минути. Там са съотношения", разкрива Дарин, който и като пиар е опитвал да кара клиентите си "да счупят канона".

Снимка: Дарин Стойков

С хляба обаче той не експериментира.

"По-голям е от мен. Не мога да си слагам авторския почерк там, не бива."

Участвал е в първия сезон на "Master Chef", това не му дало умения или знания, но открил колко е добър.

"Знаех, че го мога, ама имах нужда да се самоуверя отново, че наистина го мога."

Снимка: Лора Търколева

Шеф Стойков признава, че за всички готвят по един и същи начин – с уважение.

"За нас е чест да сме част от празника на хората. Козунакът за нас не е продукт. Да, продаваме го, вземаме пари за него, но влагаме всичко, което можем да вложим, защото ставаме част от празничната трапеза, от семейството."

Снимка: Лора Търколева

И допълва: една манджа няма нужда да има 18 съставки, за да е хубава, може да съдържа само три.

"Надникнете" в кухнята на Даро и в звуковия файл. 

Снимки: Дарин Стойков - личен архив, Лора Търколева, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54