Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне 350 мигранти са преминали Ламанша през последните 2 дни

Френски полицай на плажна отсечка, която мигранти използват за отправна точка за прекосяване на Ламанша.
Снимка: Ройтерс

Най-малко 350 мигранти са прекосили Ламанша за последните два дни, а проучване показва, че търсещите убежище са готови да рискуват, въпреки плановете на британското правителство да ги изпраща в Руанда, докато взема решение дали могат да останат на Острова.

Министерството на отбраната съобщи, че 254 мигранти със седем лодки са прекосили Ламанша в неделя. Свидетели съобщиха за поне 100 души, сторили това в понеделник. Преди това около 10 дни не бе регистрирано нито едно прекосяване на Ламанша и наблюдатели предполагаха, че това е в резултат на новите планове на правителството да изпраща търсещите убежище в Руанда, на 6500 километра от Великобритания, където да изчакват решението за тяхната съдба. Други обаче изтъкнаха, че времете е било доста ветровито през тези дни и това е бил основният възпиращ фактор. 

Това се потвърждава и от проведено проучване от две благотворителни организации сред намиращи се на брега на Северна Франция мигранти, повечето от които са заявили, че са готови да поемат риска от прекосяване на Ламанша и след това да бъдат изпратени в Руанда. 

Правителството иска също да се справи с трафикантите на хора, но оповестените на 14 април планове за изпращане на мигрантите в Руанда с надежда, че това ще ги възпре от пътуване до Великобритания, породиха много спорове и бяха наречени "нехуманни".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържаха в Странджа трима украинци, превозвали мигранти

За последните четири дни граничните полицаи в Малко Търново са задържали трима украински граждани, превозвали нелегални мигранти. Срещу тях са образувани досъдебни производства.  32-годишен украинец, установен като каналджия, е задържан с..

публикувано на 15.04.22 в 13:54
Заместник-председателя на Комисията за насърчаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон

ЕК възнамерява да привлече квалифицирани мигранти

Европейската комисия възнамерява да улесни законната миграция в ЕС и така да привлече квалифицирани мигранти. Това стана ясно от пакета от предложения, оповестен от заместник-председателя на Комисията за насърчаването на европейския начин на живот..

публикувано на 27.04.22 в 14:18

Фабрис Лежери вече не е директор на "Фронтекс" заради върнати мигранти

Управителният съвет на "Фронтекс" прие оставката на изпълнителния директор на европейската агенция за морска и брегова охрана Фабрис Лежери. Той я подаде след публикуването на първите резултати от започнало преди година разследване на Службата за..

публикувано на 29.04.22 в 20:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две..

публикувано на 26.09.24 в 04:23