Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът по киберсигурност обсъжда спешни мерки за защита от хакерски атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът по киберсигурност се събира за обсъждане на спешни мерки за защита от хакерски атаки. Извънредното заседание е свикано от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

"Действията в последните няколко седмици спрямо много от държавите-членки на Европейския съюз налагат по-спешно изпълнение на заложените мерки", обясни Божанов. 

От изказвания на властите днес стана ясно, че кибератаката срещу „Български пощи“ от средата на април е нанесла щети, които са оставили дружеството "в кома".

От ДАНС предложиха дружеството да влезе в списъка на обектите със стратегическо значение за национална сигурност. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте

Следващият генерален секретар на НАТО ще е Марк Рюте

32-те страни членки на НАТО избраха днес нидерландския премиер Марк Рюте за следващ генерален секретар на Алианса, предаде АФП. "Северноатлантическият съвет реши да нидерландският премиер Марк Рюте да бъде следващият генерален секретар на НАТО, наследявайки на поста Йенс Столтенберг", съобщи пактът в свое становище. Рюте ще поеме позицията..

публикувано на 26.06.24 в 11:34

Тошко Йорданов при Радев: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

"Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма".  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев,..

публикувано на 26.06.24 в 11:19
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

Остра реакция в Гърция след присъдата над Фреди Белери в Албания

Гърция реагира остро, след като Апелативният съд в Албания потвърди присъдата от две години затвор на етническия грък Фреди Белери, който спечели място в Европарламента от квотата на Гърция. Гръцкото министерство на външните работи изрази безпокойство и съмнение за независимостта на правосъдието в Албания. Фреди Белери беше арестуван дни преди..

публикувано на 26.06.24 в 11:17
Румен Радев на форумът за зелена трансформация

Радев: Дата за първия мандат след края на консултациите

Президентът Румен Радев съобщи, че ще вземе решение кога да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство след консултациите с всички парламентарно представени политически партии. Радев говори пред медиите след участието си във форум за зелената трансформация: "Много е важно как ще се развие първият мандат… така че аз ще обявя..

публикувано на 26.06.24 в 10:52
Ал-Макуаси в съда, 2 ноември 2023 г.

Ливански гражданин отива на съд за пропаганда за война

Ливанският гражданин Бахжат Ал-Макуаси отива на съд за пропаганда за война. Според внесения в съда обвинителен акт 51-годишният се е заснел с поставена на главата традиционна арабска кърпа и на арабски език призовал мюсюлманите по света към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Предстои Софийският градски съд..

публикувано на 26.06.24 в 10:50
Бойко Борисов

Борисов получил сигнал за най-висока степен на заплаха вероятно заради подкрепата за Украйна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е информиран, че преди седмица е получен много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за най-висока степен на заплаха.  Според Борисов една от възможностите за заплахата срещу него може да идва заради твърдата позиция за военната помощ за Украйна: "И е от, както си го обяснявам аз, заради..

публикувано на 26.06.24 в 10:40

Главчев обеща: До Нова година ще бъде пуснато движението в едната лента от Ботевград до Мездра

"Старото съоръжение ще бъде ремонтирано, санирано, и две нови предстои да се изградят. И всичко това се стане до края на годината. Както и ще бъде пуснато, поне в едната лента, движението от Ботевград до Мездра. Призовавам всички да стиснат зъби и да потърпим, за да може да се случи нещо хубаво, което е и чакано от доста време". Това заяви..

публикувано на 26.06.24 в 10:28