Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тренировка в авиобаза "Граф Игнатиево" на екипажи на самолети и вертолети преди 6 май

2
Генерал Николай Русев, авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: Кремена Данева

В авиобаза "Граф Игнатиево" се проведе тренировка на екипажите на самолетите и вертолетите, които ще участват в демонстрациите за  6 май - Денят на храбростта и празник на Българската армия. В тренировката се включиха  3 от изтребителите МИГ 29 . Редовни полети имаше и на базираните в Граф Игнатиево нидерландски изтребители Ф-35,  които съвместно с българските Миг-29  охраняват до края на май  въздушното ни пространство. 

След тренировките командирът на  базата бригаден генерал Николай Русев нарече "абсурдна" информацията за конспирация между екипажите. Кореспондентът ни Кремена Данева съобщава

Според тиражираната информация, нидерландски пилот на Ф-35 в България получил предложение да сподели информация за изтребителите срещу заплащане, а като първоизточник на тази информация се посочва нидерландския сайт "Нов вестник Ротердам".

Генерал Николай Русев беше категоричен, че няма такъв случай:

"И след контакт с командира на колегите от Нидерландия, той ми декларира, че неговите пилоти не са притеснявани, никой не ги е търсил срещу заплащане да получава информация".

Генерал Русев коментира още:

"Това, което е в Нидерландия, го видяхме. Там никъде не пише за авиобаза, за командир, за пилоти български и така нататък, но в българските сайтове се появи думата "пилоти", появи се името на командира на авиобазата, появиха се как звънят телефони, кой с кого се събирал вечер. Това са някакви абсурди, които не отговарят на истината".

По повод случилото се, командирът на авиобазата в "Граф Игнатиево" допълни:

"За съжаление, в страната ни има недобронамерени хора, които се опитват да омаловажават нашата работа като летци-изтребители, носещи бойно дежурство в България, които се опитват да ни клеветят, което не е достойно. На тези хора ще кажа, че българските летци-изтребители служим само и единствено на Родината и на народа си и не се продаваме".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59

Посланикът ни в Русия Атанас Кръстин няма да участва при встъпването в длъжност на Путин

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да участва в церемонията по встъпване в длъжност на Владимир Путин в петия му президентски мандат по здравословни причини, съобщи за БНР дипломатически източник. Същевременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел съобщи, че е изпратил писмо до всички страни-членки..

публикувано на 07.05.24 в 10:51

"Младежки страсти – мъжки времена" - казармата в книга и изложба от Илия Вълев

В предаването „Нощен хоризонт“ гостува гл.ас. Илия Вълев - етнолог от Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика към БАН. Като учен той изследва войнишката общност и ритуали от социализма до демокрацията, когато в нашата страна наборната военна служба беше задължителна. В своята дисертация "Младежки страсти – мъжки времена" насочва..

публикувано на 07.05.24 в 10:42