Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Земеделие" ще има нов устройствен правилник

"Имиджът на фонда не е от най-добрите", казва пред БНР новият му директор Николай Каварджиклиев

Николай Каварджиклиев
Снимка: БГНЕС

"Имиджът на фонда не е от най-добрите, интересите са много и е нормално в най-голямата финансова институция в България в момента, която е свързана с раздаването на субсидии и раздаване на кредити, да има конфликти, да има и скандали." Това каза в интервю за БНР директорът на Фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев, който оглавява фонда от началото на март.

Каварджиклиев смята, че "има какво да се подрежда" занапред, за да стане ДФЗ по-добре организирана и прозрачна институция. Той съобщи, че се работи по нов устройствен правилник.

Относно залежалите проекти във Фонд "Земеделие" новият директор посочи, че в основата е лошата организация.

"Работи се по всичко, което е подадено. Друг е въпросът, че не може, когато една фуния е задръстена догоре, изведнъж да се отпуши."

За първото тримесечие на годината земеделци са се отказали от забавени проекти за 12 милиона, уточни Николай Каварджиклиев.

В предаването "Преди всички" директорът на ДФЗ поясни, че се е нагледал "на странни проекти, меко казано, за тези два месеца".

"Преди време са правени проекти, направени просто да се класира бенефициентът. Проблемът за фонда е, когато фондът го приеме. Проблем за бенефициента е, че след това не може да изпълни този бизнес план. Проблемът на консултанта е репутационен."

При къщите за гости 80 на сто от проектите са с неизпълними бизнес планове, уточни Николай Каварджиклиев.

"Чистите измами в този сегмент са 3%. Останалите проблеми възникват впоследствие, когато се допълват процесите с нови правила, процедури и заповеди и се оказва, че над 80% от бенефициентите имат проблем с изпълнението на бизнес плановете."

По Програмата за развитие на селските райони не е голям рискът от загуба на средства, увери той, макар изпълнението в момента да възлиза на 52%.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Меглена Плугчиева

Меглена Плугчиева: На Европейския съвет България е с отслабени позиции

На Европейския съвет България е представена отново със служебен премиер, което отслабва позициите ѝ, защото той няма правомощията да изразява позициите на страната за следващите 5 години. Това каза пред БНР Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете (2007 - 2009 г.) и за кратко съветник на служебния премиер Димитър..

публикувано на 27.06.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по отношение на РСМ

Премиерът Димитър Главчев не планира съвместни действия с Гърция по повод последните изявления на Северна Македония към двете страни.  На влизане в Европейския съвет обаче той каза, че ще запознае евролидерите с поетите ангажименти от западната ни съседка по пътя към нейната евроинтеграция: "Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня..

публикувано на 27.06.24 в 15:04
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Предварителните консултации се превърнаха в демонстрации на егото

Намираме се на дъното на политическата криза като започнете от Конституционния съд, ВВС и стигнете до скандалите, които си произвеждат бутикови партии с разузнаване и служби. Това са работи за лудница, не са за държава. Така коментира политическата ситуация у нас бившият служебен премиер Ренета Инджова в интервю пред БНР. „Всичките..

публикувано на 27.06.24 в 14:59
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Брюксел, 27 юни 2024

Зеленски пристигна в Брюксел за подписване на споразумения в областта на сигурността

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, където планира да подпише три споразумения в областта на сигурността, включително ангажимент на страните членки от ЕС да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от каквито и да е вътрешни институционални промени. В същото време Чехия съобщи, че първата пратка боеприпаси,..

публикувано на 27.06.24 в 14:55

Кабинетът предлага Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО

Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на..

публикувано на 27.06.24 в 14:03
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало..

публикувано на 27.06.24 в 13:56

В Германия влиза в сила нов закон, който съкращава сроковете за получаване на паспорт

Днес в Германия влиза в сила новият закон за получаване на гражданство. Новата процедура трябва да съкрати сроковете за получаване на германски паспорт. Новият закон за гражданството в Германия прави възможно двойното гражданство. Натурализацията ще бъде възможна след 5 години пребиваване в Германия, вместо досегашните 8 години. За тези,..

публикувано на 27.06.24 в 13:38