Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън и Володимир Зеленски са обсъдили развитието на военните действия в Украйна

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е обсъдил с украинския президент Володимир Зеленски сраженията в Украйна и нуждите на украинската армия. Междувременно британските власти наложиха санкции на компанията "Евраз", в която има дял Роман Абрамович.

В нов телефонен разговор Борис Джонсън е обсъдил с Володимир Зеленски последните развития на бойното поле. От "Даунинг стрийт" съобщиха, че е била обсъдена вероятността за доставка на оръжия с далечен обсег на действие, за да се предотврати бомбирдирането на граждански обекти от руските части. Джонсън освен това е изтъкнал важността от един "стабилен и независим" международен съдебен процес, за да се гарантира, че отговорните за зверствата в Украйна ще бъдат потърпевши и е предложил безусловната подкрепа на Великобритания за събиране на доказателства за военни престъпления. 

От британското външно министерство съобщиха, че са наложени санкции на стоманодобивната компания "Евраз", част от която е притежание на бившия собственик на Челси Роман Абрамович. От Форин офис заявиха, че "Евраз" работи в сектор от стратегическо значение за руското правителство. Седалището на "Евраз" е в лондонския квартал "Мейфеър", но компанията притежава офшорни мини и стоманодобивни заводи в Русия с повече от 70 000 служители. 

Междувременно Абрамович официално отрече разпространените съобщения, че е поискал от Челси да му бъдат върнати 1,5 милиарда паунда заеми. По-рано посетилият Лондон японски премиер Фумио Кишида обяви след среща с Борис Джонсън, че Токио налага санкции на 140 руски лица и забрана върху износа на руски оръжейни фирми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев осъди вандалската проява на активисти на партия

Върнаха знамето на Украйна на фасадата на Столичната община

Знамето на Украйна е поставено отново на фасадата на сградата на Столичната община, след като по-рано активисти на партия "Възраждане" свалиха флага с помощта на вишка. "Възраждане" обяви, че са свалили знамето на Украйна от Столичната община..

публикувано на 05.05.22 в 14:10
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Войната в Украйна принуждава ЕС да търси енергийна независимост от Русия

"Войната в Украйна е принудително решение за постигане на енергийна независимост от Русия. Ясно е за ЕС, че досегашният модел, при който най-голяма част от газа пристигаше от Русия, няма да може да продължи да функционира по геополитически причини...

публикувано на 05.05.22 в 16:58

Международна дарителска конференция във Варшава събра 6,5 млрд. долара в подкрепа на Украйна

Подкрепа за Украйна на стойност 6,5 млрд. долара беше обявена на международна дарителска конференция във Варшава, премиерът на Полша Матеуш Моравецки, предаде Ройтерс. Конференцията, насочена към подпомагане на Украйна да се справи с..

публикувано на 05.05.22 в 17:24
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Френски журналист: Стратегическа автономия на ЕС може да се обсъжда след края на войната в Украйна

Идеята за стратегическа автономия на ЕС може да стане актуална отново за дневния ред на Съюза след края на войната в Украйна. Това мнение изрази френският журналист Гаел Де Сантис, международен редактор на списание l'Humanite, коментирайки..

публикувано на 05.05.22 в 18:18

Президентите на Германия и Украйна преодоляха проблемите в отношенията между Берлин и Киев

Президентите на Германия и на Украйна - Франк-Валтер Щайнмайер и Володимир Зеленски - са разговаряли днес по телефона и са успели да преодолеят разрива в отношенията между Берлин и Киев на най-високо държавно ниво. Щайнмайер е уверил Зеленски,..

публикувано на 05.05.22 в 23:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни..

публикувано на 01.07.24 в 16:43
Доц. д-р Александър Вълков

Ново ръководство на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен

Университетската болница в Плевен "Д-р Георги Странски" има ново ръководство. След проведен конкурс, изпълнителен директор стана доц. д-р Александър Вълков , известен и уважаван специалист по УНГ . Досега той беше началник на Клиниката..

публикувано на 01.07.24 в 16:11

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари

Две руски области обявиха извънредно положение заради горски пожари. Губернаторът на отдалечената сибирска област Тува заяви, че бушуват 23 горски пожара с обща площ около 1700 хектара в труднодостъпни планински райони.   В руския Далечен изток, в Якутия,..

публикувано на 01.07.24 в 16:04

Големи пожари на гръцките острови Хиос и Кос

Гръцките противопожарни служби днес се борят с големи пожари, които избухнаха на островите Хиос и Кос в източната част на Егейско море.  Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че страната е изправена пред перспективата за труден летен сезон по..

публикувано на 01.07.24 в 15:59
Исмаил Кадаре

Почина известният албански писател Исмаил Кадаре

На 88-годишна възраст почина известният албански писател и драматург Исмаил Кадаре. Той е издъхнал в болница в Тирана след сърдечен удар, пише "Ройтерс", като се позовава на местни медии.  Агенцията отбелязва, че Кадаре е изтъкната фигура в албанската и..

публикувано на 01.07.24 в 15:55
На терена в кв. Горна баня министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева (в центъра) и служебният премиер Димитър Главчев (вляво) провериха напредъка на дейностите по събарянето на старите сгради и разчистването на терена за строеж на Национална детска болница - 1 юли 2024 г.

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки

Изграждането на новата детска болница няма да се забави заради обществените поръчки, увери служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. Тя и служебният премиер Димитър Главчев провериха събарянето на старите сгради и разчистването на терена на..

публикувано на 01.07.24 в 15:52

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в монтанското село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер. Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото..

публикувано на 01.07.24 в 15:48