Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: Все още няма споразумение в ЕС по шестия пакет санкции срещу Русия

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел заяви по време на пресконференция, че външните министри на ЕС не са успели да се споразумеят по шестия пакет от санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

"За съжаление днес не беше възможно да се постигне споразумение", каза Борел пред репортери.

След заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел Борел обясни, че страните членки не са обсъждали възможността за компенсация на страните, претърпели икономически загуби в резултат на налагането на санкции срещу Русия.

Той постави под въпрос огромните суми, които първият дипломат на Унгария Петер Сиярто обяви във "Фейсбук", че са необходими на Будапеща за отказ от руския петрол и съответно модернизация на унгарската енергийна инфраструктура.

Сиярто обяви, че биха били необходими между 15 милиарда и 18 милиарда евро.

Борел заяви, че пред колегите си Сиярто е споменал далеч по-малки суми. "Трябва всички да се освободим от зависимостта от руските енергоизточници, защото тя ни прави много уязвими", каза той.

Освен това Борел отбеляза, че остава несигурен кога ще бъде постигнато споразумението за шестия пакет от санкции срещу Русия, включително налагането на петролно ембарго.

Той обаче посочи, че външните министри от ЕС са решили да осигурят допълнителни 500 милиона евро за покупки на оръжие в подкрепа на Киев, като общата сума, която ЕС е заделила за тази цел, е 2 милиарда евро.

По-рано днес Борел отбеляза, че задънената улица по отношение на петролното ембарго остава въпрос на дискусия, тъй като някои държави членки заемат твърда позиция по въпроса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:27
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан, 23 септември 2024 г.

САЩ, ЕС, Великобритания и други зоват за незабавно временно примирие в Ливан

Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания и други страни призоваха за незабавно временно примирие в Ливан на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и шиитската организация "Хизбула". Подготвеното от Съединените щати и Франция предложение, подкрепено от коалиция от съюзници, предвижда незабавно прекратяване на сраженията в..

публикувано на 26.09.24 в 07:24
Иван Кондов

Кондов участва в среща на Г-20

В рамките на общия дебат на общото събрание на ООН министърът на външните работи Иван Кондов участва в среща на Г-20, организирана от настоящото бразилско председателство на формата.  В изказването си Кондов подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред е една от ключовите задачи, а форуми като Г-20 имат важен принос в това..

публикувано на 26.09.24 в 07:21

Враца отново е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град. Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 06:45

"Открий своя спорт" в Плевен

Масова спортна проява за деца и родители под надслов "Открий своя спорт" предстои в Плевен.  В нея ще се включат 30 спортни клуба от 18 вида спорт - баскетбол, карате, бокс, борба, шахмат, футбол, волейбол, плуване, лека атлетика, спортна акробатика, тенис на корт и други.  От 18.00 часа в Градската градина всички желаещи могат да участват в..

публикувано на 26.09.24 в 06:41

Планова техническа профилактика на предаватели

На 26 септември от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ГАБРОВО 4 на честота  103.2  MHz и  КАРНОБАТ 4 на честота 95 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 26.09.24 в 06:00
Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис говори пред Общото събрание на ООН в централата на организацията в Ню Йорк

Сблъсък по Кипърския въпрос от трибуната на Общото събрание на ООН

Трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В речта си в сряда вечерта президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова „ревизионистични“ и „незаконни по отношение на международното право“...

публикувано на 26.09.24 в 04:23