Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството подписа меморандум с „Базелски институт за добро управление“

Снимка: Пресцентър на МС

Заради ерозиралата държава и неработещата прокуратура правителството подписва още днес меморандум за сътрудничество с „Базелски институт за добро управление“. Авторитетната швейцарска организация е независима и е специализирана в борбата с корупцията и свързаните с нея финансови престъпления.

Правителството ще ползва експертизата на организацията при подбора на служители от правоприлагащите органи, ще се ползват консултации за въвеждане на по ефективно разследване и проследяване на активи, ще бъде направен и преглед на основните пречки за борба с корупцията у нас. 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира очакваното сътрудничество:

"Ние нямаме търпение за това сътрудничество, защото това е организация с изключителна експертиза в областта на противодействие на корупцията. това е една първа крачка. Аз очаквам - и в бъдеще можем да говорим на тема - проблемите на конфискацията на незакокнно придобито имущество в България, въпрос, който все по-остро се поставя в различни международни формати".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света...

публикувано на 20.10.24 в 08:34

Краставици, дини и лимони поевтиняват с над 10% на борсите у нас

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.   Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се..

публикувано на 20.10.24 в 08:25

Молдова гласува за президент и на референдум за ЕС

Гласоподавателите в Молдова ще гласуват днес за президент и за европейската ориентация на страната, съобщава ДПА. Проевропейски настроената президентка Мая Санду се е кандидатирала за втори мандат. Тя също така насрочи референдум за включване в конституцията на ориентацията на бившата съветска република Молдова към ЕС, посочва БТА...

публикувано на 20.10.24 в 08:20
Държавен фонд

Земеделските производители с дневник за проведените химични обработки

Всички земеделски производители трябва да водят дневник за проведените химични обработки. При липса на дневник за растителна защита  или при  некоректно попълване могат да бъдат налагани санкции, припомнят службите по земеделие. Над 200 млн. лв. получиха фермерите тази година като подпомагане по екосхемата за намаляване използването на..

публикувано на 20.10.24 в 08:04

Отваря за движение пътната връзка от столичния бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост"

Пътната връзка от булевард "България" към Околовръстен път в посока "Младост" ще бъде отворена за движение от днес. Това обяви в социалната мрежа Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той уверява, че всички изисквания за безопасността и техническите характеристики на съоръжението са изпълнени, съгласно предписанията на експерти. Терзиев..

публикувано на 20.10.24 в 07:47

Частични местни избори на 16 места в страната

Частични местни избори се провеждат днес на 16 места в страната. Изборният ден започна в 7 часа и трябва да завърши до 20 часа. В община Омуртаг за кметския пост се съревновават четирима кандидати. Частични местни избори има днес и в софийското село Лозен . С право на глас са близо 6000 избиратели. Кандидатите за кмет са трима. До..

публикувано на 20.10.24 в 07:36

Националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен

Малко известен исторически факт е, че началото на националното движение за църковна независимост през Българското възраждане има врачански корен. Събитията, които се случват във Враца между 1824 и 1826 година, задават модела, по който след това ще действат будни българи и в други епархии. Именно приносът на врачани беше поводът през..

публикувано на 20.10.24 в 07:10