Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков след срещата с Драги: "Газпром" дава различни условия на отделните страни от ЕС

| обновено на 23.05.22 в 20:09
Министър-председателите на България Кирил Петков (вляво) и на Италия Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и те трябва да решат заедно този проблем. 

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с италианския си колега Марио Драги.

Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с "Газпром“.

Преди срещата българският министър-председател коментира решението на Германия и Италия да се съгласят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки, като изтъкна, че трябва да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина алтернатива.

"Не винаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път може да сме и лидери“, коментира Петков.

След срещата с Марио Драги премиерът ни обяви, че е получил поздравления за твърдата си позиция и обещание за подкрепа на българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“:

„При нас имаше абсолютен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на доста от страните членки им е предложено – самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват изобщо от превалутирането. Така че явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно, не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасността да ни играят – отделните страни членки – на базата на различни условия, което не е добре за целия съюз“.

Причината за различните условия според Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни.

На следващата среща на лидерите на 27-те от Евросъюза ще бъде обсъдено българското предложение за обща позиция за купуването на руския газ, "за да не може "Газпром" да разиграва отделните страни членки с различни оферти", отбеляза още Петков.

Като знак на подкрепа Петков изтълкува и факта, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.

След срещата си с италианския премиер, Кирил Петков също така посочи, че в правомощията на Европейската прокуратура трябва да бъдат включени и разследванията за пране на пари между различните държави. 

"Това ще премахне потенциални престъпления, като т.нар. "вила в Испания" и други такива, където парите, например, се изнасят от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо".

Тази вечер предстои поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещение в църквата „Санта Мария Маджоре“, където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще участват и външните министри на двете страни.

Днес делегацията от Скопие беше приета преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на Константин Кирил философ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО)...

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Несебър

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:04

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата". Той..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Елена Дариева

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. "Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо –..

публикувано на 17.05.24 в 07:43
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град..

публикувано на 17.05.24 в 07:41