Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отчита ново засилване на мигрантския поток

Мигранти вървят край Орестиада, на около 800 метра от границата с Турция, след незаконно влизане в Гърция през река Марица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката страна отчита ново засилване на мигрантския поток. Поредната вълна се свързва с изявлението на турския президент Ердоган, че никога вече няма да се среща с гръцкия премиер Мицотакис.

От охраната на морската граница в Егейско море съобщават, че само за ден от Турция са направили опит за влизане в гръцки териториални води пет кораба с над 500 мигранти. Морската охрана и Европейската агенция по защита на границите "Фронтекс" не са допуснали навлизане на нелегалните мигранти. Три от корабите са били ескортирани от турски полицаи, които са се опитали да ги насочат до гръцки води.

В същото време десетки мигранти се опитват да преминат и през сухопътната граница. Поради изградените гранични огради те използват поречието на река Марица. Арестувани са 50 трафиканти.

Гръцките власти са в повишена готовност, защото очакват Анкара да продължи с политически натиск към Брюксел, като използва мигрантите.

Новата вълна се свързва със задочния конфликт, в който влезе президентът на Турция Ердоган. Той заяви, че гръцкият премиер вече не съществува за него, защото си позволил миналата седмица да призове американския Конгрес да не одобрява продажбата на 40 изтребителя Ф-16 на Анкара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха,че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма. В понеделник, в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия-..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-та световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса. На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство . Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев". "Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Емил Радев

ЕНП ще предложи забраната за двигатели с вътрешно горене да отпадне

Най-голямата партия в ЕП - ЕНП, ще поиска да отпадне забраната за двигатели с вътрешно горене. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред членове на организацията на партията във Варна. По думите му, ще има промяна в политиките и регулациите, които предвижда Зелената сделка на Европейския съюз.  Радев изтъкна, че трябва да има яснота какво следва,..

публикувано на 18.06.24 в 12:58

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50