Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия плаща външния си дълг в рубли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще обслужва плащанията по външния си дълг в рубли, които могат да бъдат конвертирани във валутата на еврооблигациите, съобщи финансовото министерство на Москва.

Руското финансово министерство заяви, че възнамерява да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения, но ще бъде принудено да използва местната валута.

Вчера Министерството на финансите на Съединените щати обяви, че ще прекрати лиценза, позволяващ на Русия да плаща на американските притежатели на руски облигации в долари.

Министерството се противопостави на решението на финансово министерство на САЩ, заявявайки, че то "нарушава правата на чуждестранните инвеститори, които са инвестирали в руски дългови инструменти, и подкопава доверието в западната финансова инфраструктура".

Руският финансов министър Антон Силуанов каза, че "пари има и желанието за плащане също е налице. Тази ситуация, изкуствено създадена от неприятелска държава, няма да повлияе на качеството на живот на руснаците".

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма степен очакванията на българското общество за достойно участие на България в Европейския съюз, за..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01
Фестивал

Нощни метро и градски транспорт за "Лунар" в София

В София по време на Фестивала на светлините "Лунар" до 1:30 часа през нощта ще работи метрото ще има и осигурен нощен градски транспорт. Фестивалът започва на 9 май в София и ще продължи до 12 май. Това е галерия на открито със свободен достъп, включен в Културния календар на града. На над 22 локации - сгради и площади, ще бъдат..

публикувано на 07.05.24 в 10:59
Снимката е илюстративна

Великденско вино в израелска винарна сближава хората и създава добро настроение

Откакто е написана пиесата на Константин Илиев, названието "великденско вино" е синоним на виното, което изкарва на бял свят истината. Създадена преди десетки години от дядото на Юда Камиса, братовчед на бившия посланик на Израел в България, Шаул Камиса, за винената фабрика разказва търговската директорка на предприятието Ринат Биренфелд:..

публикувано на 07.05.24 в 10:54