Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще привлича чуждестранни компании и специалисти с данъчни облекчения

Снимка: архив

С данъчни облекчения Кипър ще стимулира преместването на острова на чуждестранни компании и специалисти. Новият план за привличане на бизнес в страната е част от правителствената инвестиционна стратегия.

Новата схема за данъчни стимули насърчава чуждестранни фирми да преместят дейността и централите си в Кипър, а също висококвалифицирани специалисти, работещи в чужбина, да изберат да живеят на острова.

Законопроектът, който кабинетът внася в парламента, предвижда 50% освобождаване от данък за служителите, които получават над 55 000 евро годишна заплата. Облекчението ще се прилага от започването на работа в Кипър в продължение на 17 години.

Кипърски високоплатени специалисти, които в момента живеят и работят извън страната, могат да се върнат в нея, възползвайки се от същите предимства като техните чуждестранни колеги.

Очаква се засилен интерес към новите данъчни условия да проявят технологични и високоспециализирани чуждестранни компании и специалисти.

Новият правителствен план за привличане на бизнес в Кипър е една от най-конкурентните програми в ЕС, заяви министърът на финансите Константинос Петридис. Според него с по-привлекателната данъчна рамка страната може да се превърне в атрактивна инвестиционна дестинация през следващите години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър активизира кампанията си за международна реклама на туризма

Правителството на Кипър активизира кампанията си за рекламиране на новата туристическа идентичност на страната на международните пазари. Безвъзмездна помощ от 5 млн. евро ще подпомогне предоставянето на „автентични преживявания” на чуждестранните..

публикувано на 26.05.22 в 07:44
Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени лицензи към 18 септември 2019 г.

Нов сондаж за природен газ в морето край Кипър

Нов проучвателен сондаж за природен газ започна днес в изключителната икономическа зона на Кипър. С пристигането на сондажната платформа работата си край острова възобновява консорциумът „Ени-Тотал” (Eni-Total), съобщи днес кипърското енергийно..

публикувано на 23.05.22 в 19:45

Село в Кипър е едно от 40-те най-добри туристически селища в света

Кипърско село беше обявено от Световната организация по туризъм към ООН за едно от 40-те „Най-добри туристически селища” в света.  Още 4 села на острова се подготвят да кандидатстват за включване в международната мрежа. Голямото отличие за едно..

публикувано на 22.05.22 в 19:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител...

публикувано на 26.04.24 в 18:58