Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушки и обилни валежи в Девин, Борино, Доспат, Смолян, Мадан и Златоград

| обновено на 28.05.22 в 22:06
Снимка: Елена Николова, Златоград

Градушки и обилни валежи паднаха в населени места в Родопите. 
Сред засегнатите са Девин, Борино, Доспат, Смолян, Мадан и Златоград. 
В социалните мрежи местни хора споделят клипове с покрити от ледени зърна дворове, наводнени улици, приземни помещения и унищожена реколта. 
Заради обилните валежи големи скални късове затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино. 

Разчистването на огромните отломъци продължи през целия ден, за да се отвори частично поне едно платно за движение към селото. 

Сутринта на ръка са доставени хляб и хранителни продукти в Буйново.

Кметът на община Борино Мустафа Караахмед: 

"Сутринта бяха паднали много камъни. Смятам, че два дена само ще чистим с чук, с багер, с голям багер".

Той алармира отново за проблема на пътя Тешел-Борино, който е разрушен от наводнението през декември 2021 г. и при всеки дъжд пропада. 

Ако не се вземат спешни мерки три села ще останат без достъп Ягодина, Буйново и Кожари, допълни Мустафа Караахмед

"Няма как да се насипе там, защото височината е 15-20 метра. Направили сме искане към междуведомствената комисия да отпуснат пари, за да започнат възстановителни и ремонтни дейности, за да има проходимост на пътя".

Свлачището на пътя за с. Буйново, снимано от кмета Бойко Хаджиев

Почти в цялата Смолянска област има нанесени щети. От областната администрация ще настояват за спешно почистване на речните корита в региона, каза за БНР областният управител Емил Хумчев:

"В редица общини имаме населени места, които са наводнени. Частично пропаднало е трасето Борино-Доспат. Движението е в една лента и се контролира от "Пътна полиция". Редица кметове в областта сигнализират за свлачища и изпочупени керемиди. Почти на 100% е унищожена реколтата в община Неделино. В Златоград също е имало множество валежи и градушка".

В Златоград започват огледи след обилната градушка, която на места образува ледена покривка от над 20 сантиметра. Пред кореспондента на БНР в Смолян кметът на Мирослав Янчев обясни:

"10-15 минути обилни валежи с градушки. Всички насаждения на територията на Златоград и района са на земята. Цветя, зеленчуци, плодове - всичко това е вече минало. На места има 20 см. ледена покривка. Там, където се отводняват решетките, има 40-50 см. В момента има дежурни екипи на администрацията, които почистват отводнителните решетки. Имаме запушване на канализации, на отводнителни канали, които не можаха да поемат този обилен валеж. Сега ще оглеждаме и ще сметнем щетите, ако има такива, върху инфраструктурата. Още е рано да кажем какво е положението".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал“, работил съм по предходни казуси в "Да запазим..

публикувано на 30.04.24 в 13:52
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е забило в къща. Полицията съобщи, че заподозреният е нападнал граждани и двама полицейски служители...

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Ако Борисов и Пеевски направят мнозинство, ще има пак крадене и всякакъв вид терор

Хората трябва да си задават въпроса "КОЙ - с три главни букви - стои отзад?", за да няма после излъгани, объркани, извиняващи се и т.н. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата!". По думите ѝ във всяка предизборна кампания е имало компромати и добави: " Каквото има, това се изкарва. Има само значение дали..

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Соня Ганева, секретар на община Плевен

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. То ще бъде монтирано до 20 май, когато ще се възобнови процесът. Причина за прекъсване на броенето на бюлетините са ангажименти на вещите лица. Следващото заседание в административния съд по делото е насрочено за..

публикувано на 30.04.24 в 13:39

ЕК започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета" на Акта за цифрови услуги, сред които липса на инструмент за наблюдение на изборите. "Мета" е доставчик на услуги за платформите "Фейсбук" и "Инстаграм". Комисията подозира, че "Мета" не изпълнява задълженията си за разпространение на..

публикувано на 30.04.24 в 13:37
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес: Няма театър в решението ми

Испанският премиер Педро Санчес отрече да е имало каквато и да е "политическа стратегия" или "театър" в тези пет дни на размисъл, които той поиска, преди да реши дали да остане на поста си или да подаде оставка. В първото си телевизионно интервю след като обяви, че остава Санчес каза, че след "десет години тормоз" и "клеветническа кампания" срещу..

публикувано на 30.04.24 в 13:26